Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Povabilo k izpolnjevanju kratke anonimne ankete

Na Safe.si se trudimo, da bi bila naša spletna stran čim bolj pregledna in uporabna. Mnenje uporabnikov nam je zelo pomembno. Vabimo vas, da izpolnite kratko anonimno anketo o uporabnosti spletnega mesta Safe.si in nam ga pomagate narediti še bolj uporabnega.

Bolje preprečiti kot zdraviti

23.3.2015

VPRAŠANJE: Danes se v medijih veliko govori o spletnih goljufijah. Zanima me, ali se pri nas to pogosto dogaja in kako se lahko pred tem zaščitimo.

ODGOVOR: Načinov, kako vas bo nekdo poskusil ogoljufati prek spleta, je ogromno. Verjetno ga ni uporabnika interneta, ki še ne bi slišal za t. i. Nigerijsko prevaro – z različnimi zgodbicami vam »princi« in »vdove« iz Nigerije poskušajo izmakniti težko prigarane prihranke. Seveda so nepridipravi prevare v zadnjih letih dodobra izpilili in tako pogosto »od daleč« ni popolnoma očitno, ali gre za prevaro ali pa so našemu najboljšemu prijatelju v Španiji resnično ukradli denarnico in potni list ter zdaj potrebuje nakazilo nekaj sto evrov prek sistema Western Union.

Kako prepoznamo prevare ali se pred njimi zaščitimo? Sam predlagam kombinacijo dveh pristopov. Prvi in verjetno najpomembnejši je, da prav vse principe, ki jih uporabljamo »off-line«, uporabljamo tudi na spletu. Predstavljajte si, da vas na ulici ustavi neznanec in vam ponudi odlično kupčijo. Iz Nemčije vam bo pripeljal odličen avtomobil, ki vas bo stal kar polovico manj kot enak avto v Sloveniji. Seveda tega avtomobila vnaprej ne boste mogli videti in, seveda, bo zahteval celotno plačilo od vas vnaprej. Prepričan sem, da bi postali sumničavi že v trenutku, ko bi od vas zahteval že avans v vrednosti nekaj sto evrov. Na spletu pa nam tovrstni obrambni mehanizmi pogosto odpovejo, kar nepridipravi seveda s pridom izkoriščajo. Drugi, prav tako izjemno pomemben pristop, pa je povezan z ozaveščanjem. Zelo pomembno je, da se zavedamo, kakšni tipi prevar na spletu obstajajo, saj jih bomo tako veliko lažje prepoznali in preprečili najhujše. Naučimo se prepoznavati vzorce, saj so si prevare med seboj podobne. Na spletu boste našli kar nekaj spletnih portalov, ki opozarjajo na tovrstno problematiko, med slovenskimi pa je vsekakor najbolj znan Arnesov varninainternetu.si. Vsekakor naj bo naš moto: bolje preprečiti kot zdraviti.

Vir: Domen Božeglav, Šolski razgledi, številka 6/2015, 20.3.2015

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.