Edina stalnica so spremembe

8.10.2015

VPRAŠANJE: Na Facebooku sem pred letom ustvarila stran za naše društvo, in sicer prek svojega profila. Do nedavnega sem lahko všečkala objave našega društva prek svojega osebnega profila, zdaj to kar ne gre več. Ko hočem to storiti zdaj, se pod objavo namesto mojega imena prikaže ime našega društva, in deluje, kot da je društvo samo všečkalo svojo objavo. Včasih sem lahko preklopila med različnimi uporabniki in je stvar delovala, zdaj pa kar nekako ne deluje več. Zanima me, kako je do tega prišlo in zakaj nekaj, kar je pred pol leta delovalo, nenadoma ne deluje več? Prosim vas za pojasnilo in pomoč. Rada bi tudi nasvet, kako odpraviti to težavo, saj si želim v razpravah na FB strani našega društva sodelovati kot posameznica in ne kot društvo. Hvala za pomoč.

ODGOVOR: Danes smo se nekako že kar sprijaznili z dejstvom, da se storitve in programi z vsako nadgradnjo bolj ali manj spreminjajo. Seveda vsakič na bolje, kar je največkrat tudi res – pa tega ne pišem v ironičnem tonu. Tudi Facebook postopno nadgrajuje svoj uporabniški vmesnik, dodaja nove možnost ali spremeni način delovanja, da so nam nekatere stvari lažje; no, kdaj tudi težje. Dobra plat tega je, da je sprememba, ki vas je zmotila, dolgoročno za večino uporabnikov dobra. Zdaj imate namreč možnost upravljati z različnimi stranmi hkrati. Po domače: Ko ste objavili neko objavo, se lahko odločite, ali boste neko novico všečkali ali delili z lastnim profilom ali s profilom katere izmed strani, ki jih upravljate. Glede strani vašega društva na Facebooku – očitno je privzeta vrednost ob všečkanju in komentiranju nastavljena na društvo.

In kaj zdaj? Ob objavi, ki jo želite všečkati ali deliti, boste skrajno desno spodaj videli okence, v katerem se nahaja pomanjšana slika vašega društva. Če boste izbrali puščico navzdol, boste zdaj lahko izbrali, s katerim profilom ali stranjo boste omenjeno objavo všečkali ali delili naprej. Če na Facebooku upravljate več strani – denimo stran društva, ki ga omenjate, pevskega zbora in hkrati profil vaše šole –, vam predlagam, da ob deljenju izberete napredne možnosti. Te vam omogočajo, da izberete, na kateri izmed strani se bo neka vsebina delila in kot kdo ste to vsebino objavili. Ali kot posameznik ali kot stran. In če se sedaj za konec še malo pošalim – v IT-ju so edina konstanta spremembe, pa če si tega želimo ali ne.

Vir: Domen Božeglav, Šolski razgledi, številka 15/2015, 2.10.2015

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Center za družboslovno informatiko logo Arnes MISSS Insafe
EU Logotip - Sofinancira Evropska unija Logotip URSIV