Facebook z novo kampanjo proti napačnim informacijam o COVID-19

18.3.2021

Na Facebooku, Instagramu in WhatsApp se širijo različne netočne ali lažne informacije o COVID-19 in o cepljenjih. Zato je Facebook, ki je lastnik vseh teh platform, minuli mesec začel povezovati ljudi s točnimi informacijami in zmanjševati število napačnih informacij. Aktivno so začeli odstranjevati objave, ki vsebujejo napačne podatke o cepivu, prav tako pa preprečujejo širjenje netočnih zdravstvenih informacij in obveščajo uporabnike o učinkovitosti cepiv.

Facebook je v sodelovanju s Svetovno zdravstveno organizacijo in njenimi evropskimi partnerji za preverjanje dejstev začel s kampanjo »Skupaj proti napačnim informacijam o Covidu-19«. Kampanja bo vidna uporabnikom v državah EU, Združenem kraljestvu, Islandiji in Turčiji ter uporabnikom na Bližnjem vzhodu in Afriki, na platformi pa bo na voljo več grafičnih prikazov z namigi o tem, kako prepoznati lažne novice.

Facebook je tudi pripravil spletno stran, ki bo vključevala informacije o tem, kako Facebook na svojih platformah obravnava napačne informacije. Uporabniki bodo na spletni strani dobili boljši vpogled v Facebookovo strategijo odstranjevanja (»Remove«), zmanjševanja (»Reduce«) in osveščanja (»Inform«), prav tako pa si bodo lahko prebrali več o standardih skupnosti in o tem, kako se podjetje bori proti lažnim novicam ob svetovnih dogodkih, kot so Covid-19, volitve in podnebne spremembe. 

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija