Izziv sinji kit - Blue whale game

25.5.2017

Tudi v Slovenijo so iz tujine prišle novice o igri Izziv sinjega kita (tudi Izziv sinjega kita Igra modri kit ali samo Modri kit) ali Blue Whale Game (tudi Blue Whale Challenge). Izziv sinjega kita je igra, ki izvira iz Rusije in vsebuje do 50 različnih nalog (odvisno od različice), ki so povezane z različnimi oblikami samopoškodovanja in nasilja, zadnja naloga pa je samomor. Na začetku je bila igra spletna prevara (hoax) oz. lažna novica, ki pa je kasneje prerasla v resnično težavo.

Kaj je Izziv sinji kit?

Igro naj bi vodili administratorji oz. guruji oz. kuratorji. Kdaj se je igra začela, ni popolnoma jasno, saj se pojavljata dve letnici: 2013 in 2015, izvira pa iz ruskega družabnega omrežja VKontakte, prav tako pa ni jasno kdo je avtor igre. Po zadnjih informacijah, ki so jih objavili ugledni svetovni mediji, naj bi igro začel Filip Budeikin, vendar uradnega potrdila o tem ni, saj so ga ruski organi pregona prijeli na podlagi suma, da je povezan z Blue Whale Game, niso pa (še) uspeli dokazati, kaj bolj konkretnega. Prav tako so njegove izjave, ki jih je dal za nekatere ruske medije preveč nejasne, da bi lahko potegnili smiselne zaključke. Tudi sam obstoj igre je vprašljiv, saj je šlo večinoma za skupine, ki so se o igri pogovarjale in so v resnici imele zelo veliko število članov, kar je potrdil tudi Ruski telekomunikacijski regulator Roskomnadzor, ki sicer aktivno skrbi za ukinjanje teh skupin. VKontakte je ugotovil, da so več deset tisoč članov teh skupin predstavljali boti (programski roboti, avtomatizirani programi). Ruska policija tudi ni našla administratorjev, ki bi igro vodili, saj se je v obravnavanih primerih izkazalo, da so se za administratorje izdajali najstniki, ki so iskali pozornost ali pa so želeli prestrašiti vrstnike.

Izziv sinjega kita je bil deležen velike medijske pozornosti v Rusiji, kjer so mediji objavili, da je vsaj 130 najstnikov naredilo samomor zaradi igre. Raziskava, ki so jo opravili v bolgarskem Centru za varnejši internet, s katerim je slovenska Točka osveščanja o varni rabi interneta Safe.si povezana preko krovnega omrežja INSAFE, je pokazala, da so to novico objavili senzacionalistični ruski internetni mediji, ki ne delujejo po novinarskih standardih in ne preverjajo virov novic. Dejansko je šlo za lažno novico (fake news), ki pa so jo sčasoma začeli povzemati pomembnejši in resnejši mediji, ponovno ne da bi ustrezno preverili vire. Da gre za nepreverjeno novico, je ugotovil tudi portal za preverjanje informacij Snoops. V Rusiji vsako leto stori samomor nekaj sto najstnikov, vendar do zdaj ni dokazano, da se je katerikoli samomor zgodil zaradi Izziva sinji kit.

Čeprav je šlo v osnovi za prevaro oz. lažno novico, pa je bil Izziv sinjega kita deležen velike pozornosti v posameznih evropskih državah. Posledično so se začele na družabnih omrežjih pojavljati različne skupine, katerih člani so dejansko izvajali naloge iz igre in iz številnih evropskih držav so poročali o primerih samopoškodovanja. Do zdaj še ni potrjenega primera samomora zaradi igre.

Blue whale Challenge je primer, ko se govorica oz. prevara s pomočjo številnih deležnikov spremeni v resnično težavo, s katero se moramo soočiti. Pomembno vlogo pri tem so imeli evropski mediji, ki so o njem poročali senzacionalistično, ne da bi dovolj temeljito preverili vire, s tem pa v javnosti povzročili neutemeljeno prestrašenost, ter promovirali sam izziv. V nekaterih državah so se na poročanje medijev in pojav Izziva sinji kit neustrezno odzvale nekatere uradne institucije, ki so posredovale napačne in neustrezne informacije in s tem še povečevale negotovost med starši, učitelji in najstniki.

Izziv sinji kit v Sloveniji

Izziv sinji kit je med številnimi mladimi v Sloveniji že poznan, saj se je novica o tem k nam razširila iz sosednjih držav (Avstrija, Hrvaška) in preko družabnih omrežij. Tveganje predstavlja predvsem za otroke, ki imajo težave s samopodobo, samozavestjo in psihološke težave.

Kako naj ukrepajo starši in učitelji?

Ključnega pomena je, da je med starši in otroki vzpostavljeno zaupanje. Starši naj se z otroki pogovarjajo o internetnih vsebinah, s katerimi se srečajo. Še bolj pomembno je, da se pogovarjajo o problematičnih vsebinah, kot je npr. Izziv sinji kit.

Otroke je treba naučiti, kako varno uporabljati družabna omrežja, spletne strani in različne aplikacije. Pomembno je pravilno nastaviti zasebnost. Pri tem so lahko v pomoč Safe.si vodiči po družabnih omrežjih. Predvsem je pomembno, da otroke naučimo, kako lahko blokirajo posameznike, ki jim pošiljajo neprimerne vsebine.

V primeru, da se otrok dejansko vključi v Izziv sinji kit ali kako podobno internetno »igro,« se je smiselno z njim o tem pogovoriti. Otroku pojasnite, kakšna igra je to in mu razložite, na kakšen način igra manipulira z njim. Smiselno se je obrniti tudi na strokovno pomoč.

Obrnemo se lahko tudi na TOM telefon na telefonsko številko 116 111, kjer bodo svetovalci podali nasvet.

Pozivanje k samomoru je kaznivo dejanje

Pri tej igri je treba izpostaviti tudi, da kazenski zakonik v 120. členu določa, da je kaznivo dejanje, če nekdo nekoga naklepoma napelje k samomoru ali mu pri tem pomaga. Zagrožena zaporna kazen znaša od 6 mesecev do 10 let, pri čemer je kazen višja, če je oseba mladoletna stara 14 let ali več. Če je oseba mlajša od 14 let, se storilec kaznuje kot za uboj ali umor.

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija