Izzivi otrok in najstnikov s posebnimi potrebami na internetu

11.3.2021

V letu 2020 smo zaradi pandemije COVID-19 bili primorani večino naših obveznosti prenesti v digitalno obliko. Tehnologija se je izkazala kot zelo koristna, kljub temu pa ne smemo spregledati dejstva, da prinaša kar nekaj izzivov, še posebej za mladostnike in druge posameznike s posebnimi potrebami.

Jasno je, da lahko tehnologija vsem uporabnikom odpre široko paleto priložnosti, še posebej v času, ko je zaradi pandemije COVID-19 večina aktivnosti prenesena v digitalno obliko. Mladim je tehnologija v tem času pomagala – od tega, da jim je omogočala delo v svojem ritmu in olajšala dostop do informacij do tega, da jim je omogočila stik z bližnjimi in se posledično niso počutili tako izolirani. Kljub temu pa je večina priznala tudi, da jih tehnologija večkrat zmoti.  

Posamezniki s posebnimi potrebami se na spletu srečujejo s kopico ovir. Od zapletenih politik spletnih strani in raznih aplikacij, ki so lahko v veliki meri diskriminatorne, do neizpolnjenih univerzalnih zahtev dostopnosti. Dober primer so določila in pogoji uporabe za spletna mesta ter družabna omrežja, ki so predolga in prezapletena. Za posameznika s posebnimi potrebami tako postavljajo še večji izziv, saj do nekaterih pomembnih informacij na ta način sploh ne morejo priti.

Velike izzive in nelagodnosti lahko prinesejo tudi druga varnostna tveganja, kot so spletno ustrahovanje, seksting in lažne novice. Različne raziskave so namreč pokazale, da so posamezniki s posebnimi potrebami za to veliko bolj dovzetni. Raziskava izvedena iz strani Rudermanove fundacije v letu 2019 je na primer pokazala, da so študentje s posebnimi potrebami skoraj dvakrat bolj podvrženi spletnemu ustrahovanju kot njihovi vrstniki.

Vir: Better Internet for Kids, 16.12.2020

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija