Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Povabilo k izpolnjevanju kratke anonimne ankete

Na Safe.si se trudimo, da bi bila naša spletna stran čim bolj pregledna in uporabna. Mnenje uporabnikov nam je zelo pomembno. Vabimo vas, da izpolnite kratko anonimno anketo o uporabnosti spletnega mesta Safe.si in nam ga pomagate narediti še bolj uporabnega.

Je spremljan vsak moj korak?

9.12.2014

VPRAŠANJE: Opazil sem, da lahko na nekaterih spletnih straneh, na katerih nisem prijavljen oz. nimam odprtega svojega računa, komentiram in sodelujem preko google-ovega računa. Zanima me, kako se je to zgodilo. Ali sem morda sam po pomoti kaj nastavil, da me google povsod spremlja? Ali je to možno izklopiti? In kaj to pomeni? Ali na spletu google spremlja vsak moj korak?

ODGOVOR: Nekateri ponudniki prijavo v svoje storitve omogočajo tudi prek prijavnih sistemov t. i. velikih igralcev, kot so, denimo, Google, Facebook in Twitter. Po domače to pomeni, da vam znotraj takšnih storitev ni treba ustvarjati novega uporabniškega imena, saj se uporabi kar tisto, ki ga že tako ali tako uporabljate. Pri tem se takšni storitvi morda lahko posreduje tudi del vaših osebnih podatkov. Podobne rešitve, pri katerih je sicer izjemno velik poudarek prav na varstvu in zaščiti osebnih podatkov, se uporabljajo tudi za potrebe slovenskega in evropskega šolstva. Tako lahko z uporabniškim imenom ArnesAAI dostopate do kopice različnih storitev, namenjenih slovenskemu šolstvu, ne da bi morali za vsako storitev posebej ustvarjati nova uporabniška imena in gesla.

Vaš sum, da vas na spletu nekdo spremlja na vsakem koraku, je vsaj delno upravičen. Namreč že z uporabo spletnih piškotkov, majhnih datotek, ki jih na vaš računalnik namesti spletni strežnik, lahko marsikdo spremlja in analizira vaše spletne navade. Tukaj ne gre le za piškotke, ki jih namešča Google. Namreč kopica velikih ponudnikov storitev vas bo želela spremljati prek spletnih piškotkov. Dobra novica je, da lahko v večini sodobnih brskalnikov uporabo spletnih piškotkov popolnoma onemogočite. Sicer s tem tvegate, da vam nekatere spletne strani ne bodo delovale, kot bi si želeli – še posebej to drži v raznih spletnih trgovinah in drugih spletnih storitvah, kjer se mora strežnik ves čas zavedati, kdo konkretno je podal neko zahtevo. Če vam je takšna popolna blokada piškotkov preveč radikalna, lahko uporabite različne trike, ki bodo povečali vašo zasebnost na spletu. Piškotke lahko, denimo, onemogočite samo za specifične spletne strani. Dodatno lahko sledenje onemogočite že tudi pri nekaterih večjih ponudnikih spletne analitike – torej izrecno določite, da ne želite, da spletni servis sledi vašemu brskanju na spletu. Uporabite lahko tudi iskalnike, ki anonimizirajo vaše iskanje s tem, da strežnikom preprečijo, da bi vas prepoznali. Zgled takšnega iskalnika Start Page. Poleg tega si lahko namestite tudi iskalnik »sledilcev«. Večina spletnih strani beleži vsaj obiskovalce strani, na skoraj vsaki strani pa je še kakšen dodaten sledilec (angl. tracker). Dobra programa, ki vam prikazujeta sledilce in omogočita njihovo blokiranje, sta, denimo, Ghostery ali pa Disconnect.

Vir: Domen Božeglav, Šolski razgledi, številka 19/2014, 5.12.2014

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.