Kaj imaš na svojem telefonu?

13.6.2023

Ko govorimo o mobilnih telefonih in skrbi za zdravje, pogosto pomislimo na odvisnost od naprav, spletne prevare ali neprijetne vsebine na spletu. Številni pa sploh ne razmišljamo o tem, kaj se dogaja na zunanji strani ekrana, čeprav je naš telefon vedno z nami: od spalnice do kuhinje ter tudi v kopalnici. Kaj pa ti? A veš, kaj imaš na svojem telefonu?

Telefoni nam delajo družbo ob spanju, hrani, vsakodnevnih opravilih in tudi na stranišču. Ob tem jih pogosto odlagamo na različne površine, ki niso najčistejše. Svojega telefona se dotaknemo več stokrat ali celo več tisočkrat na dan, a ob tem le malokrat pomislimo na higieno. Po uporabi stranišča, zaključku kuhanja ali opravljanja del na vrtu si umijemo roke – kaj pa telefon? Morda je čas, da posvetimo več pozornosti mikrobom in umazaniji, ki se nabira na naših telefonih, in začnemo skrbeti tudi za higieno mobilnih telefonov.

Raziskave so pokazale, da lahko na telefonih živi več potencialno nevarnih bakterij, ki so pogosto odporne proti antibiotikom. To je še posebej nevarno v primerih bakterij, ki povzročajo obolenja na koži, pljučih in prebavnem traktu, ki lahko ogrozijo tudi naše življenje. Na telefonih pa lahko najdemo tudi viruse, kot so covid-19, rotavirus, gripa in norovirus, ki na trdi plastiki v kužni obliki preživijo tudi do cel teden.

Zato je zelo pomembno, da redno čistimo in razkužujemo ne samo roke, temveč tudi svoj telefon. Za to lahko uporabimo razkužilne robčke ali pršila, ki vsebujejo vsaj 70 % alkohola, priporočeno pa je, da telefone in ostale pametne naprave, ki se jih dotikamo, očistimo vsak dan. Za delovanje naprav je seveda nujno, da pršil ne nanašamo neposredno na naprave ter da poskrbimo, da tekočine ne pridejo do priključka za polnilec, mikrofona in drugih odprtin.

K higieni mobilnih telefonov pa lahko pripomoremo tudi s premišljeno uporabo telefona nasploh. Ko nismo doma, shranimo telefon v žep ali torbo. Dotikajmo se ga samo s čistimi rokami in pazimo, kam ga odlagamo. Očistimo telefon po tem, ko so ga uporabljali drugi – še posebej v primeru posojanja telefona mlajšim otrokom. Ob čiščenju pa ne pozabimo tudi na dodatke, kot so ovitki, slušalke in polnilci.

Vir: The Conversation, 24. 4. 2023

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija