Kako izbrati protivirusni program?

8.4.2014

VPRAŠANJE: Na spletu je na razpolago kopica protivirusnih programov. Za kateri program naj se odločim oziroma kateri je najboljši?

ODGOVOR: Število plačljivih in brezplačnih protivirusnih programov, ki so nam na voljo, je zdaj resnično veliko, konkretna izbira pa bo odvisna predvsem od naših potreb in želja. Naj kar takoj povem, da tudi brezplačne različice protivirusnih programov lahko zagotavljajo solidno zaščito, a vam plačljive verzije načeloma zagotavljajo več dodatnih funkcionalnosti in posledično večjo varnost. Ob izbiri protivirusnega programa je zelo pomembno, ali računalnik uporabljate le za domačo rabo oziroma za zabavo ali pa je računalnik del omrežja organizacije oziroma se boste v takšno omrežje povezovali. Predvsem v slednjem primeru boste potrebovali naprednejšo protivirusno rešitev, denimo takšno, ki ponuja tudi centralno upravljanje posameznih računalnikov.

Naslednja stvar, na katero morate biti pozorni, je zmogljivost računalnika, na katerega boste naložili protivirusni program. Ti se med seboj namreč razlikujejo tudi po tem, koliko vplivajo na zmogljivost računalnika. Res pa je, da protivirusni program na delovanje večine sodobnih računalnikov ne bo opazneje vplival. Razmislite tudi o tipu uporabnikov, ki bi jih s protivirusnim programom radi zaščitili. Ali gre za napredne uporabnike, ki bodo z lahkoto prepoznali spletno ribarjenje, ali pa bo za računalnikom sedel uporabnik, ki ni seznanjen z aktualnimi spletnimi pastmi?

In najpomembnejše – preverite, kateri varnostni mehanizmi so na vašem računalniku in znotraj omrežja že nameščeni. Na ta račun namreč lahko pri plačljivih verzijah programov prihranite kar nekaj denarja. Premislite tudi to, ali ste morda na podlagi kakšnega dogovora ali posebne ponudbe upravičeni do brezplačne
različice plačljivega protivirusnega programa. Zdaj je pred vami »analiza trga«. Na spletu boste našli kopico testov plačljivih in brezplačnih protivirusnih programov – zadoščalo bo že spletno iskanje z geslom »antivirus review«, seznam nekaterih brezplačnih protivirusnih programov boste našli tudi na spletni strani projekta Varni na internetu: https://www.varninainternetu.si/article/protivirusni-programi/ . Dobro poglejte, kaj posamezni programi ponujajo in ali te funkcionalnosti resnično potrebujete. Ali morda zadošča že protivirusni program, ki ga lahko namestite brezplačno kot nadgradnjo vašega operacijskega sistema? Je protivirusni program morda celo že vgrajen v vaš operacijski sistem? Potrebujete »internetno« različico protivirusnega programa ali pa je požarni zdi na vašem računalniku že nameščen oziroma aktiviran? Kaj pa razvrščanje neželene pošte – ali to za vas počne že internetni ponudnik, – denimo Arnes?

Odločitev o konkretni izbiri rešitve zdaj načeloma ne bi smela biti več težka. Čeprav smo večinoma govorili o zaščiti računalnikov, bi rad opozoril, da nikakor ne smemo pozabiti tudi na zaščito svojega pametnega telefona ali tablice. Tudi v tem primeru nam je na voljo kopica brezplačnih protivirusnih programov, plačljive verzije pa običajno omogočajo napredne funkcionalnosti, kot so, denimo, sledenje izgubljenemu ali ukradenemu telefonu ali pa zaklep oziroma izbris podatkov na mobilni napravi na daljavo. Izbira protivirusnega programa naj bo torej odvisna predvsem od vaših potreb, pri čemer sam ocenjujem, da danes tudi brezplačne različice protivirusnih programov že zagotavljajo kar dobro zaščito vaše naprave. Na napravi imejte nameščen izključno en protivirusni program, saj lahko več hkrati nameščenih in aktiviranih programov občutno vpliva na delovanje vašega računalnika.

Tako. Zdaj ste poskrbeli za enega izmed »členov« v varnostni verigi, ne pozabite pa tudi na druge, kot so, denimo, redne nadgradnje operacijskega sistema in pomožnih programov ter zaščita brezžičnega omrežja, prek katerega se povezujete v internet.

Vir: Domen Božeglav, Šolski razgledi, številka 7/2014, 4.4.2014

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija