Namizne igre v spletni obliki lahko povežejo stare starše in vnuke

30.8.2022

Druženje starih staršev in vnukov ima pozitivne koristi za oboje. Igranje namiznih iger omogoča druženje, kakovostno preživljanje prostega časa in gradnjo socialnih sposobnosti. Spletne oblike namiznih iger omogočajo več druženja s starimi starši in kakovostnejše preživljanje prostega časa vnukov. To je še posebej prišlo do izraza med pandemijo Covida.

Prizor dedka in babice, ki sedita za mizo in skupaj s svojimi vnuki igrata Človek, ne jezi se se nam morda zdi idiličen ali celo nekoliko zastarel v dobi videoiger. Kljub temu pa niso omajale priljubljenosti namiznih družabnih iger, ki že več let doživljajo porast v popularnosti. To je bilo še posebej izrazito med pandemijo Covida.

Raziskave kažejo, da igranje namiznih družabnih iger otrokom pomaga spoznavati odnose z drugimi ter gradi njihove socialne sposobnosti, prav tako pa zbližuje družine skozi generacije. Stare starše in vnuke ločujejo medgeneracijske razlike, pogosto pa tudi oddaljenost, saj številni ne živijo v skupnem gospodinjstvu. Ta vrzel se je v času karantene še dodatno poglobila, kar ima lahko negativen vpliv na odnose med vnuki in starimi starši.

V Veliki Britaniji so izvedli raziskavo, s katero so ugotavljali vpliv igranja namiznih iger med starimi starši in vnuki. Sodelovalo je 12 parov vnukov in starih staršev, ki so igrali namizno igro »Articulate« na daljavo. Za stare starše je to predstavljalo priložnost digitalnega opismenjevanja ter boj proti občutku socialne izoliranosti, za otroke pa je bila igra pomemben način ohranjanja stika s starimi starši ter priložnost za koristno preživljanje časa pred zasloni.

Izkušnja spletnega igranja na daljavo je bila za stare starše in vnuke v veliki meri pozitivna: med igranjem so si delili spomine in začeli mnogo zanimivih pogovorov, stari starši pa so svoje vnuke tudi spodbujali in pohvalili ob uspehih v igri. Vsi sodelujoči so povedali, da so ob spletni igri lahko izkusili daljše in bolj pomenljivo srečanje kot preko navadnih video klicev, ki so jih bili vajeni pred tem.

Tak način uporabe tehnologije bi v prihodnosti lahko poskrbel, da se bodo stari starši s svojimi vnuki igrali mnogo bolj pogosto - ne glede na starostno razliko ali razdaljo.

Vir: The Conversation, 15. 6. 2022

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija