Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Povabilo k izpolnjevanju kratke anonimne ankete

Na Safe.si se trudimo, da bi bila naša spletna stran čim bolj pregledna in uporabna. Mnenje uporabnikov nam je zelo pomembno. Vabimo vas, da izpolnite kratko anonimno anketo o uporabnosti spletnega mesta Safe.si in nam ga pomagate narediti še bolj uporabnega.

Niso nadležni le komarji

22.4.2015

VPRAŠANJE: Med brskanjem po spletu se mi ves čas prikazujejo oglasi. Nekateri se kar vsilijo na ekran, še preden lahko vidim stran, ki jo želim obiskati. Tudi ko berem kak spletni članek, ob robu strani z besedilom spet agresivno utripajo oglasi. Zanima me, ali se lahko kako znebim teh oglasov. Ali obstaja kakšen trik, ki bi jim onemogočil, da se prikazujejo na mojem zaslonu?

ODGOVOR: Oglasi znajo biti resnično nadležni. Če smo se včasih nad njimi pritoževali večinoma ob gledanju spletnih strani, so danes lahko še posebno nadležni na mobilnih telefonih, kjer nam pogosto zasedejo celo večji del našega že tako majhnega zaslona. Verjetno ste tudi sami zasledili oglase o čudežnih zdravilih za nadnaravno zmanjšanje teže pa vse do oglasov, ki vas neumorno prepričujejo, da je vaš mobilni telefon okužen z virusom – čeprav
imate na telefonu nameščen protivirusni program. Oglase večinoma sicer sovražimo, a zgodba ima več plati.

Namreč s prihodom interneta in mobilnih naprav so se začeli poslovni modeli na različnih področjih znatno spreminjati. Prepričan sem, da ste tudi sami opazili, da je izjemno veliko vsebin na spletu dosegljivih brezplačno, prav tako tudi aplikacije za mobilne telefone. A kot smo se že naučili, brezplačnega kosila na spletu ni in tudi ponudniki vsebin in storitev morajo nekako poskrbeti za svoje družine in preživetje. V zadnjem času zato opažam dva zelo pogosta poslovna modela. Prvi, ki je po moji oceni bolj transparenten, je preprosto prikazovanje oglasov v smislu – jaz tebi vsebino, ti pa mi boš trud za pisanje članka povrnil s klikom na katerega izmed oglasov, ki te zanimajo. Drugi poslovni model, ki je prisoten predvsem na mobilnih aplikacijah, deluje po drugem načelu.

Osnovna aplikacija, ki si jo prenesete na telefon, je sicer brezplačna, a je treba dodatno funkcionalnost dokupiti. Ste že igrali katero izmed iger na mobilnem telefonu? Znotraj igre lahko namreč pogosto za pravi denar dokupite virtualno dodatno življenje ali dodatne virtualne predmete. In ko nas ali naše otroke posamezna igra pritegne, lahko posledično pritegne tudi našo denarnico. Morda pa zgolj oglasi niti niso tako slabi, kaj menite?

Seveda obstajajo načini, kako se oglasom ogniti. Na spletu boste našli kopico dodatkov za svoje brskalnike, ki prikazovanje oglasov tako ali drugače blokirajo. Med bolj priljubljenimi je, denimo, AdBlock. Lahko ga namestite na večino brskalnikov. Pri tem vam bi svetoval, da premislite, ali si avtorji vsebin, ki jih berete, zaslužijo vašo podporo s prikazovanjem oglasov. Pri mobilnih napravah neke preproste in legalne možnosti blokiranja oglasov ni, sam pa vam tudi ne smem svetovati, da razmeroma preprosto rešitev problema poiščite na spletu. Ob aplikacijah za mobilne naprave sicer pogosto obstaja možnost nakupa poceni »Pro« oziroma profesionalne različice, ki ponuja dodatne funkcionalnosti in praviloma ne prikazuje oglasov. Sam se pri aplikacijah, ki jih redno uporabljam, vedno poslužujem tovrstne rešitve.

Upam si trditi, da so vsaj za zdaj oglasi pogosto neposredno povezani s preživetjem piscev vsebin in kot takšni neke vrste nujno zlo. Žal. Predvsem na nas pa je, da oglase kritično ovrednotimo in klikamo le tiste vsebine, ki nas zares zanimajo. Tokrat za razvedrilo izjemoma prilagam zgled resničnega oglasa, ki me je pred časom poskusil prepričati v »SKANDIRANJE« mobilnega telefona.

Vir: Domen Božeglav, Šolski razgledi, številka 8/2015, 17.4.2015

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.