O izbiri brskalnika

4.10.2016

VPRAŠANJE: Na svojem računalniku imam na voljo več iskalnikov: Internet Explorer, Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox. Po navadi sem uporabljala Internet Explorer, včasih se je kaj zatikalo, pa sem uporabila Google Chrome. Zdaj so mi svetovali, naj se navadim na Microsoft Edge. Je sploh kakšna bistvena razlika med vsemi temi? Katere so prednosti enega ali drugega? Kaj menite vi, kaj je najbolj praktično zame? Računalniki in vse okrog njih me pravzaprav sploh ne zanima, le uporabljati moram te zadeve vsak dan, ker brez njih pač ne gre.

ODGOVOR: Izmed naštetih bi vam odsvetovala le uporabo Internet Explorerja, saj imamo, izmed zgoraj naštetih, največ informacij o varnostih zapletih v povezavi s tem vmesnikom. Ko gre za izbiro med Mozilla Firefoxom in Google Chromom, je to predvsem stvar osebnih preferenc – izberete si pač tistega, ki se vam zdi bolj praktičen za vašo vsakdanjo rabo. Z Microsoft Edge pa še nimamo kaj dosti izkušenj, saj ni dolgo, kar je bil lansiran. Gre za vmesnik, ki naj bi bil zelo preprost za uporabo, a se pri tem že pojavljajo tudi očitki, da naj bi bile na ta račun okrnjene nekatere funkcionalnosti, tako da se zdaj že pričakuje, da bodo ponujene nekatere nadgradnje – te bodo omogočale tudi funkcije, ki so zdaj umanjkale.

Vsekakor pa se mi ne zdi slabo, da imate nameščen več kot en brskalnik, saj se včasih zgodi, da je katera izmed spletnih strani, ki jo potrebujemo, narejena pomanjkljivo in nam naš običajni brskalnik ne omogoča preglednega prikaza te strani ali pa nam nekaterih vsebin sploh ne prikaže. V takih primerih
si lahko stran ogledamo še z drugim vmesnikov in morda bo zdaj prikazana pravilno. Meni osebno se ne zdi ravno nujno, da po nepotrebnem menjate brskalnike, saj smo običajno pač veliko hitrejši s tistim, ki smo ga vajeni, je pa vsekakor potrebno, da je poskrbljeno za redne varnostne nadgradnje brskalnika, ki ga uporabljate.

Žal (ali pa na srečo) pa živimo v svetu stalnih sprememb in se pač ne moremo ogniti temu, da del svojega časa posvetimo tudi orodju, ki ga uporabljamo – računalniku. Želim pa vam, da bi bilo tega časa dovolj malo in da ga boste uspešno porabili predvsem za stvari, ki bodo olajšale vaše delo in preprečile morebitne varnostne zaplete.

Vir: Maja Vreča, Šolski razgledi, številka 15/2016, 30.9.2016

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija