O pomanjkanju pomnilniškega prostora

12.5.2015

VPRAŠANJE: Na računalniku mi primanjkuje pomnilniškega prostora. Ker si ne morem privoščiti zmogljivejšega računalnika, vas prosim za nasvet. Ali obstaja kakšen program ali spletna stran, s pomočjo katere bi lahko svoje dokumente varno shranjevala na splet?

ODGOVOR: Shranjevanje podatkov na spletu, pravzaprav v oblaku, kot radi rečemo, je že nekaj povsem običajnega. Ne glede na to, kako velik je pomnilniški prostor na našem računalniku, podatke pogosto shranjujemo tudi v oblaku. Tako namreč zagotovimo, da svojih podatkov ob odpovedi trdega diska ali odtujitve računalnika ne bomo izgubili. Rešitev, ki nam ponujajo tovrstno hrambo podatkov, je na spletu resnično veliko in večina jih deluje na praktično identičnem poslovnem modelu: določeno količino podatkov lahko v oblaku hranimo brezplačno, ko pa to brezplačno količino presežemo, za dodatne količine plačamo. Pogosto nam dodatno zaračunajo tudi kakšne funkcionalnosti, povezane s skupinskim delom.

Med bolj znanimi rešitvami hranjenja podatkov v oblaku so Microsoftov OneDrive, Googlov Drive, Dropbox in drugi. Morda je še največja prednost shranjevanja podatkov v oblaku v tem, da imate s katere koli naprave, s katero ste povezani v splet, vedno dostop do zadnje verzije datotek, ki jih urejate – pa naj bo to na prenosniku, mobilnem telefonu ali tablici, v službi, na poti ali pa doma. Ne glede na vse prednosti tovrstnega shranjevana podatkov, se morate zavedati vsaj dveh pomembnih stvari. Ko podatke shranite v oblak, nad njimi posredno izgubite nadzor. Kaj boste storili, če ponudnik oblačne storitve, denimo, propade, vaši podatki pa končajo na podatkovnih diskih, ki so postali del stečajne mase. Če se vam tak scenarij zdi iluzoren, vas obveščam, da se je natanko tak scenarij pred nekaj leti že odvrtel, in to prav v Sloveniji.

Na drugi strani morate upoštevati tudi pristojno zakonodajo, povezano s hrambo podatkov v oblaku – nekateri osebni podatki, denimo, morajo ostati znotraj meja Evropske unije. In za to boste morali vsaj z nekaterimi ponudniki oblačnih storitev skleniti poseben sporazum, ki je običajno vezan na plačljivo različico hranjenja podatkov v oblaku, nekateri ponudniki pa tovrstne možnosti niti ne omogočajo. Slovenskim učiteljem je sicer na razpolago brezplačno hranjenje podatkov v mapi Arnes, pri kateri bodo vaši podatki ostali v Sloveniji, pa še ves čas boste vedeli, kdo skrbi zanje. Slovenskim organizacijam s področja izobraževanja pa so na Arnesu na razpolago tudi zahtevnejše možnosti hranjenja podatkov v oblaku. Pomanjkanje pomnilniškega prostora? Kaj je že to?

Vir: Domen Božeglav, Šolski razgledi, številka 9/2015, 8.5.2015

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija