O skrbi za telefon

22.10.2015

VPRAŠANJE: Zadnjič sem dobila SMS sporočilo, ki mi je očitno blokiralo telefon, saj mi je veliko funkcij nehalo delovati. Morala sem na servis, da so to uredili. Skrbi me, da kaj takega nehote prenesem na računalnik, saj pogosto fotografiram kar s telefonom. Ali moram za svoj telefon skrbeti prav tako kot za svoj računalnik v službi in doma?

ODGOVOR: Domnevam, da govorite o tako imenovanem pametnem telefonu. Pametni telefon je računalnik, ki po svojih zmogljivostih verjetno znatno presega vaš osebni računalnik, ki ste ga uporabljali še pred približno kakšnim letom. To pomeni, da morate tudi za vaš telefon skrbeti povsem enako kot za osebni
računalnik v službi ali doma. Če prenašate datoteke z nezaščitenega telefona na svoj osebni računalnik, se vam, seveda, lahko pripeti, da s tem prenesete tudi kakšno okužbo, ki ste jo tako ali drugače dobili na svoj pametni telefon. Ko govorimo o okužbi, seveda ne govorimo o vaših fotografijah, ki jih delate s telefonom – nobena zlonamerna koda se vam ne bo priplazila skozi lečo –, ampak predvsem o možnosti, da se okužite pri obiskovanju okuženih spletnih strani ali prek elektronske pošte, ki jo verjetno ravno tako berete prek telefona.

Kot ste že sami ugotovili, lahko, ko gre za telefon, kakšno okužbo dobite tudi z sms sporočili, a le posredno. Pri tem je treba izpostaviti, da do okužbe ne pride prek samega sporočila, okužite se le, če sledite povezavi, ki ste jo dobili prek SMS-a in vas je povezava vodila na okuženo stran ali pa vas SMS napelje
na to, da si sami na telefon naložite okuženo aplikacijo ali kaj podobnega. Če potem prenašate fotografije s telefona na svoj osebni računalnik, se, žal, lahko zgodi tudi, da ne prenesete le slik, temveč tudi kakšen neželen »dodatek«. V vsakem primeru torej potrebujete na svojem pametnem telefonu aktiviran
požarni zid, posodobljen protivirusni program in predvsem redno posodobljen operacijski sistem, brskalnik ter posodobljene nameščene programe. Seveda vas tudi vse te nastavitve ne morejo obvarovati pred vsemi okužbam.

Ko gre za varnost, smo najšibkejši člen prav mi – uporabniki. Priporočam vam, da se seznanite tudi z raznimi goljufijami, ki vas lahko napeljejo na to, da si sami (ne)namenoma na svoj telefon ali računalnik prenesete nekaj, kar bo povzročilo okužbo. Tudi ko gre za različne aplikacije, ki so »strašno zabavne« ali pa »povsem nepogrešljive«, vam priporočam dobro mero previdnosti.

Vir: Maja Vreča, Šolski razgledi, številka 16/2105, 16.10.2015

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija