Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Povabilo k izpolnjevanju kratke anonimne ankete

Na Safe.si se trudimo, da bi bila naša spletna stran čim bolj pregledna in uporabna. Mnenje uporabnikov nam je zelo pomembno. Vabimo vas, da izpolnite kratko anonimno anketo o uporabnosti spletnega mesta Safe.si in nam ga pomagate narediti še bolj uporabnega.

O varnosti spletnih nakupov

25.1.2017

VPRAŠANJE: Kako varni so spletni nakupi? Kaj pa razna mesta, ki ponujajo popuste in "popuste" - najbolj priljubljeni so pri nas, denimo, kakšni t. i. vikend-paketi - denimo 1nadan in Kuponko?

ODGOVOR: Spletno kupovanje je postalo zelo običajno za veliko ljudi. Ob tem si, seveda, bolj ali manj vsak kupec postavi zgornje vprašanje in morebiti zamahne z roko, češ: »Saj je gotovo varno, če vsi tako kupujejo.« Kakšen drugi pa se odloči, da to mogoče sploh ni varen način kupovanja in se mu v celoti odreče. Kot še marsikje, je verjetno tudi tu najpametnejša srednja pot. Ko gre za varnost spletnih nakupov, je vsekakor dobra navada, da se držimo preverjenih spletnih mest, saj se kaj rado zgodi, da se nekatere »nove in zelo ugodne« trgovine izkažejo za lažne. Če, denimo, v začetku poletja naletite na »super ugodno« prodajo Ray Ban očal z velikimi popusti, npr. 40, 50 ali 60 %, ste lahko verjetno že kar prepričani, da gre za lažno spletno trgovino. Vsekakor se je treba pri spletnih nakupih držati nekaj temeljnih načel.

Bodite zelo previdni pri straneh, ki jih še ne poznate, in vas vabijo z velikimi popusti. Pri kupovanju preverite, ali se spletni naslov strani začne s »https« in z znakom ključavnice. Nikoli ne plačujte prek sistema Western Union ali MoneyGram, sumljivo pa je tudi, če prodajalci z vami ne komunicirajo z uradnimi elektronskimi naslovi, temveč »brezplačniškimi« (npr.gmail.com ali yahoo.com). Ne vpisujte številke kreditne kartice na javno dostopnih računalnikih. Priporočala bi vam tudi, da si na straneh Arnesovega projekta Varni na internetu ogledate videa Prevare pri spletnih nakupih in Pri Dančiju je vse pol ceneje!. Preberite tudi rubriko o spletnem nakupovanju, saj se boste tako najhitreje seznanili z osnovami varnega spletnega nakupovanja.

Priljubljeni portali, kot sta, denimo, 1nadan in Kuponko, so po naših informacijah zanesljiva spletna mesta. Ugodne cene, ki jih najdete na teh portalih, so predvsem promocijske narave, s temi akcijskimi popusti mnoga podjetja vabijo nove stranke. Seveda vam verjetno nihče ne bo priznal, da ponujena cena morda ni zares kar za 70 odstotkov nižja od realne. Še vedno se morate sami odločiti, ali se vam zdi končna cena taka, da ste jo pripravljeni plačati. A to je že povsem druga zgodba, ki ni povezana s samo spletno prodajo.

Maja Vreča, Šolski razgledi, številka 2/2017, 20.1.2017

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.