Plačati z denarjem ali raje izgubiti zasebnost?

8.11.2016

VPRAŠANJE: Zelo me jezi, kadar kakšne vsebine gledam prek portala YouTube in se mi stalno pred posnetki prikazujejo oglasi. Ti oglasi so že prav povsod! Slišal sem, da se da na računalnik nekaj namestiti, kar te oglase onemogoči. Vesel bom, če mi boste lahko vi razložili, kako naj se tega lotim.

ODGOVOR: Hvala za zelo zanimivo vprašanje. Na prvi pogled gre za povsem preprosto vprašanje, s katerim se verjetno lahko poistoveti večina med nami. In osnovni odgovor je pravzaprav tudi zelo preprost. Na spletu najdemo kup aplikacij, rečemo jim »ad blocker-ji«, ki si jih lahko namestimo v brskalnik in nam pomagajo pri blokiranju oglasov. Seveda nam tudi najboljši »ad blocker« ne more odstraniti prav vseh oglasov, saj so nekateri tako zelo vdelani v samo vsebino strani, da jih ni mogoče odstraniti ali so kako drugače zaščiteni pred blokiranjem. Lahko bi rekli, da gre za neke vrste »oboroževalno tekmo«, v kateri si spletne strani in portali, ki služijo z oglasi, izmišljujejo nove pristope k oglaševanju, da bi prelisičili programe za blokiranje oglasov.

 Kot ilustracijo lahko navedemo, denimo, Facebook, ki je pred časom začel dodajati oglase kar med naše legitimne novice, in ne le v sekcijo, namenjeno reklamam. Drugi pristop pa je tudi lobiranje, s katerim želijo velike korporacije doseči kriminalizacijo in prepoved »ad blocker-jev«.

Tu lahko omenim še eno »zanimivost«. Eden izmed najpopularnejših »ad blocker-jev« je pred slabim letom priznal, da je njihov poslovni model tudi to, da dopuščajo prikazovanje nekaterih manj invazivnih oglasov in da od nekaterih korporacij zahtevajo plačilo, da dopustijo prikazovanje njihovih oglasov. Problem oglasov pa ni le to, da so neprijetni za nas, nas motijo in upočasnjujejo delovanje povezave v splet. Za namen ciljnega oglaševanja se zbirajo tudi ogromne količine podatkov o nas – uporabnikih. Ali ste, denimo, kdaj prebrali pogoje rabe (npr. pri Gmail-u, Facebooku, YouTubu …)? Na vse pogoje ste seveda pristali, če uporabljate katero izmed teh storitev  (pri Gmail-u ste, denimo, pristali na to, da strojno berejo vašo pošto, da lahko ključne besede v njej uporabijo za ciljano oglaševanje, ki je prilagojeno vaši korespondenci in interesom. Verjetno se torej ne morete čuditi, če Google ve veliko več o vas, vaših navadah, nakupih, boleznih … kot vaši bližnji).

Drugi dodatni zadržek pa je tudi to, da so lahko nekateri izmed teh »nasilnih« oglasov, ki nam kar skočijo v glavo, okuženi z virusi, trojanskimi konji in drugimi oblikami zlonamerne kode. Ko gre za oglase portalov, ki so v lasti velikih korporacij, jim s tem, ko uporabljate aplikacije za blokiranje oglasov, zmanjšujete zaslužek in, seveda, se skušajo z vsemi sredstvi boriti proti temu. Obstaja pa tudi resen zadržek pri uporabi »ad blocker-jev«. Za spletna mesta, ki za seboj nimajo velikih korporacij, so včasih oglasi edini vir prihodka, ki ga potrebujejo za vzdrževanje strani. Kar pomeni, da se taki strani lahko zgodi, da ne more več delovati, če večina njihovih uporabnikov blokira oglase …

Nekatere strani so se že odločile za nov – kombiniran pristop. Izbiramo lahko med tem, da dopustimo prikazovanje oglasov na teh straneh ali pa jim namenimo simboličen znesek. Osebno menim, da je vredno nekaj plačati za kakovostne vsebine. Vsebine »plačujemo« v vsakem primeru, a meni se zdi bolje, da jih tako kot »klasične« medije plačamo z denarjem, ne pa s postopno izgubo zasebnosti.

 

Maja Vreča, Šolski razgledi, številka 17/2016, 4.11.2016

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija