Pozorno na dopust

18.6.2018

VPRAŠANJE: Kmalu bo obdobje dopustov. Na kaj vse moramo biti pozorni pri uporabi spleta na dopustu, da se nam ne bo to poletje kaj »zanimivega« zgodilo?

ODGOVOR: Predvsem se morate zavedati, da v težko pričakovanih prostih dneh ne smete v celoti »spustiti možganov na pašo«. Na dopustu si želimo spočiti tudi možgane in sem sprostiti po celoletnem stresu, a če se bomo »sprostili« do te mere, da bomo, denimo, nasedli goljufom ali izgubili vse slike in posnetke s počitnic, nam bo to prineslo le dodatni vir stresa.

Priporočam vam, da se še pred odhodom na počitnice dobro seznanite z najpogostejšimi izzivi, ki nam lahko prinesejo slabo voljo in težave. Naštela bom nekaj najpogostejših nevarnosti, ki v tem obdobju prežijo na nas, vam pa toplo priporočam, da si vse omenjeno ogledate tudi na straneh Varni na internetu, ki jih lahko najdete prek osnovne Arnesove strani, saj format te kolumne ne omogoča, da bi na tem mestu podrobno opisala omenjene nevarnosti in to, kako se jim ogniti.

Goljufije pri rezervaciji stanovanj na Airbnb niso redke. Pogoste so predvsem v času, ko veliko ljudi išče nastanitev. Bodite previdni pri »zelo ugodnih« ponudbah in verodostojnost ponudbe preverite tudi s tem, da preverite izkušnje drugih uporabnikov. Previdnost je potrebna zlasti pri rezervacijah in plačevanju
s kreditno kartico. Preden na spletnem mestu vpišete številko kreditne kartice, vedno preverite, ali se naslov začne s HTTPS in preverite, ali je v naslovni vrstici ikona s ključavnico. Javni računalniki so imenitno mesto za iskanje informacij, če pa jih uporabljate za storitve, ki zahtevajo vaše geslo, se ne smete čuditi, če postanete ena izmed žrtev kraje gesel. Podobno velja za javna brezžična omrežja WiFi (na letališčih, v kavarnah in hotelih …). Če ta omrežja uporabljate za občutljive storitve, ki zahtevajo vaše geslo (npr. elektronska pošta), vedno izberite šifrirano omrežje, če je to možno (vprašajte osebje za geslo) in pred uporabo vedno tudi preverite, katero je pravo omrežje na tej lokaciji, saj lahko naletite na omrežje, ki ga je nekdo postavil le zato, da bi prestregel gesla. Da se vam ne bi zgodilo, da ostanete brez slik, ki vas spominjajo na najlepše trenutke vaših počitnic, vedno poskrbite, da za vse datoteke, ki so vam pomembne, naredite po dve varnostni kopiji. Kot sem že omenila, si lahko podrobnejše opise nevarnosti in prevar ter zaščite pred njimi poiščite na straneh projekta Varni na internetu.

Vir: Maja Vreča, Šolski razgledi, številka 12/2018, 15.6.2018

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija