Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Povabilo k izpolnjevanju kratke anonimne ankete

Na Safe.si se trudimo, da bi bila naša spletna stran čim bolj pregledna in uporabna. Mnenje uporabnikov nam je zelo pomembno. Vabimo vas, da izpolnite kratko anonimno anketo o uporabnosti spletnega mesta Safe.si in nam ga pomagate narediti še bolj uporabnega.

Pozorno na dopust

18.6.2018

VPRAŠANJE: Kmalu bo obdobje dopustov. Na kaj vse moramo biti pozorni pri uporabi spleta na dopustu, da se nam ne bo to poletje kaj »zanimivega« zgodilo?

ODGOVOR: Predvsem se morate zavedati, da v težko pričakovanih prostih dneh ne smete v celoti »spustiti možganov na pašo«. Na dopustu si želimo spočiti tudi možgane in sem sprostiti po celoletnem stresu, a če se bomo »sprostili« do te mere, da bomo, denimo, nasedli goljufom ali izgubili vse slike in posnetke s počitnic, nam bo to prineslo le dodatni vir stresa.

Priporočam vam, da se še pred odhodom na počitnice dobro seznanite z najpogostejšimi izzivi, ki nam lahko prinesejo slabo voljo in težave. Naštela bom nekaj najpogostejših nevarnosti, ki v tem obdobju prežijo na nas, vam pa toplo priporočam, da si vse omenjeno ogledate tudi na straneh Varni na internetu, ki jih lahko najdete prek osnovne Arnesove strani, saj format te kolumne ne omogoča, da bi na tem mestu podrobno opisala omenjene nevarnosti in to, kako se jim ogniti.

Goljufije pri rezervaciji stanovanj na Airbnb niso redke. Pogoste so predvsem v času, ko veliko ljudi išče nastanitev. Bodite previdni pri »zelo ugodnih« ponudbah in verodostojnost ponudbe preverite tudi s tem, da preverite izkušnje drugih uporabnikov. Previdnost je potrebna zlasti pri rezervacijah in plačevanju
s kreditno kartico. Preden na spletnem mestu vpišete številko kreditne kartice, vedno preverite, ali se naslov začne s HTTPS in preverite, ali je v naslovni vrstici ikona s ključavnico. Javni računalniki so imenitno mesto za iskanje informacij, če pa jih uporabljate za storitve, ki zahtevajo vaše geslo, se ne smete čuditi, če postanete ena izmed žrtev kraje gesel. Podobno velja za javna brezžična omrežja WiFi (na letališčih, v kavarnah in hotelih …). Če ta omrežja uporabljate za občutljive storitve, ki zahtevajo vaše geslo (npr. elektronska pošta), vedno izberite šifrirano omrežje, če je to možno (vprašajte osebje za geslo) in pred uporabo vedno tudi preverite, katero je pravo omrežje na tej lokaciji, saj lahko naletite na omrežje, ki ga je nekdo postavil le zato, da bi prestregel gesla. Da se vam ne bi zgodilo, da ostanete brez slik, ki vas spominjajo na najlepše trenutke vaših počitnic, vedno poskrbite, da za vse datoteke, ki so vam pomembne, naredite po dve varnostni kopiji. Kot sem že omenila, si lahko podrobnejše opise nevarnosti in prevar ter zaščite pred njimi poiščite na straneh projekta Varni na internetu.

Vir: Maja Vreča, Šolski razgledi, številka 12/2018, 15.6.2018

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.