Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Povabilo k izpolnjevanju kratke anonimne ankete

Na Safe.si se trudimo, da bi bila naša spletna stran čim bolj pregledna in uporabna. Mnenje uporabnikov nam je zelo pomembno. Vabimo vas, da izpolnite kratko anonimno anketo o uporabnosti spletnega mesta Safe.si in nam ga pomagate narediti še bolj uporabnega.

Prenoviti spletno stran ali ne

10.6.2015

VPRAŠANJE: Opazili smo, da našo šolsko spletno stran obiskuje zelo malo učencev in njihovih staršev. Pravijo, da se na njej težko znajdejo in porabijo preveč časa, da najdejo informacije, ki jih iščejo. Ker v prihodnje načrtujemo prenovo spletne strani, vas prosim za vaše mnenje in nasvet. Na kaj moramo biti zlasti pozorni pri prenovi spletne strani in kako jo naj oblikovno zastavimo, da bo privlačna za naše učence in njihove starše, predvsem pa da bo pregledna?

ODGOVOR: Prenova šolskih spletnih strani je lahko razmeroma obsežen in zaradi nepoučenosti tudi drag proces, vendar pa se je večini pasti, ki vas bodo spremljale ob prenovi, moč ogniti. Ob sami prenovi se boste znašli pred kopico vprašanj, na katera si boste morali odgovoriti. Med prvimi je gotovo vprašanje, zakaj si novih strani pravzaprav želite. Če so vaše spletne strani postavljene na zastareli verziji Joomle ali katerem drugem odsluženem sistemu za upravljanje spletnih vsebin, imate že kar dober razlog za prehod na novo platformo. Prav gotovo si namreč ne želite, da se vam namesto jedilnika nekega dne na šolski strani prikaže jagodni izbor deklet iz Ukrajine.

Drugo vprašanje je povezano z vsebino. Ali vam bo vsebine na spletni strani uspelo prenoviti do te mere, da bodo za starše in učitelje zanimive? Četudi se boste prenove spletnih strani lotili zaradi tehničnih razlogov, vsekakor priporočam hkratno vsebinsko prenovo. Tako boste ubili več muh na en mah. Predlagam, da najprej ugotovite, katere so tiste vsebine, ki so na trenutni spletni strani aktualne. Kaj učenci, starši in učitelji zagotovo gledajo? Pogovorite se z njimi in na podlagi analize in pogovorov pripravite novo spletno arhitekturo, ki odseva predvsem potrebe bralcev vaših spletnih strani. Pri tem naj bo vaše vodilo »manj je več«. Torej se osredotočite na ključne vsebine, te naj bodo kar se da zgoščene in če je le mogoče, opremljene z obilico slikovnega gradiva.

Vsekakor je ključno, da veste, kdo je ciljna publika vaših spletnih strani. To so lahko, denimo, vaši učitelji. Če pa so strani namenjene predvsem staršem in učencem, potem naj bodo tudi vsebine prilagojene predvsem njim. Ob sami tehnični vzpostavitvi spletnih strani je pred vami zopet več možnosti. Spletne strani lahko na kateri izmed priljubljenih platform za upravljanje z vsebinami postavite sami, če pa tega znanja na šoli nimate, lahko tudi nekoga najamete, ki bo vse opravil namesto vas; a pri tem, seveda, ne pozabite, da je organizacijam s področja izobraževanja na razpolago brezplačno gostovanje na Arnesovih strežnikih. Žal pa se, če se odločite za zunanjega izvajalca, tudi z brezplačnim gostovanjem ne boste rešili stroškov, povezanih z vzdrževanjem strani, saj jih boste morali poravnati izbranemu izvajalcu, razen če jih boste vzdrževali sami. Zato vam predlagam, da kot šola razmislite tudi o možnosti gostovanja vaše šolske spletne strani na Arnes Spletu. Omogoča vam namreč preprosto postavitev šolskih spletnih strani, ne da bi za to potrebovali posebno tehnično predznanje. Prav tako vam rešitve ne bo treba vzdrževati ali za vzdrževanje plačevati nekomu tretjemu. Naj tukaj ne bo dvoma, rešitve ne hvalim zato, ker sem
zaposlen na Arnesu, pač pa zato, ker vem, da je dobra in vam lahko prihrani kopico truda, skrbi in konec koncev tudi denarja.

Za konec še ena pomembna informacija, ki vas bo rešila pred tem, da bi morali ponovno postavljati novo stran že čez kakšno leto. Ne pozabite na to, da bo zelo kmalu večina ogledov vaših spletnih strani potekala prek mobilnih telefonov in drugih prenosnih naprav. Zato naj bodo vaše nove strani prilagojene tudi temu.

Vir: Domen Božeglav, Šolski razgledi, številka 11/2015, 5.6.2015

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.