Razkorak med skrbmi mladostnikov in staršev na spletu

9.5.2023

Angleški projekt, ki raziskuje duševno zdravje mladih, se je dotaknil tudi vpliva digitalnih tehnologij na čustveno dobrobit. V iskanju poglobljenega razumevanja vpliva tehnologij na mlade so odkrili, da so skrbi mladih o njihovih spletnih življenjih popolnoma drugačne od skrbi njihovih staršev.

Do razkoraka med mladostniki in starši prihaja že pri reakcijah na morebitne škodljive vsebine in ostale spletne nevarnosti: mladi so mnenja, da odrasli prevečkrat odreagirajo prekomerno. Prav tako jim ni všeč, da nasveti glede varnosti na spletu s strani odraslih pogosto podcenjujejo mladostnikovo razumevanje problematike. Še posebej jih moti to, da jim odrasli »solijo pamet« o spletnih nevarnostih, brez da bi se z mladostniki dejansko pogovarjali o njihovih osebnih izkušnjah na spletu.

Večina mladih je na spletu zaskrbljena glede spletnega nasilja in prepirov, glede nevključenosti v skupine in dogodke, o katerih se na spletnih družabnih omrežjih pogovarjajo njihovi vrstniki, ter glede števila lajkov, ki jih njihove objave dobijo v primerjavi z drugimi. V medijih pa pogosto zasledimo le diskurz o bolj nevarnih in tudi kriminalnih pasteh spleta, kot so zlorabe, manipuliranje, spletna pornografija in odvisnost od družabnih omrežij. Zato ni presenetljivo, da mnogi starši pogovore o spletni varnosti začenjajo s prekomerno zaskrbljenostjo glede aktivnosti njihovih otrok na spletu.

A prav zaradi tega se mladi z odraslimi o teh temah ne želijo pogovarjati: skrbi jih, da bodo kaznovani, da bodo starši imeli napačno reakcijo ali da bo zaradi pogovora vse skupaj samo še slabše. Zato je še toliko bolj pomembno, da odrasli mladostnikom dajo vedeti, da se lahko obrnejo nanje po pomoč. Mladi si želijo, da bi jih odrasli bolj poslušali, se jih potrudili razumeti, in jih ne obsojevali. Odrasli morajo torej poskrbeti za aktiven dialog z mladimi, ki pokaže interes za njihova spletna življenja, in mladih ne obtožuje po nepotrebnem.

Le tako lahko odrasli zanesljivo pomagamo mladim, ki se bodo glede svojih spletnih težav na nas obrnili šele takrat, ko bodo prepričani, da bodo sprejeti s sočutnostjo in razumevanjem.

Vir: The Conversation, 11.4.2023

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija