Redno vzdrževanje

23.6.2014

VPRAŠANJE: Zanima me vaše mnenje: Bliža se poletje, z njim težko pričakovane počitnice. Na glavo sem si nakopal šolsko spletno stran, tudi svoj profil na FB imamo (šola). Kaj menite: Bo treba tudi med šolskimi počitnicami urejati eno in drugo tako kot med šolskim letom ali pa si lahko privoščim vsaj mesec dni brez računalnika? Sicer sem ponudil kolegom, da bi kdo od njih vsaj delno prevzel mojo skrb, a so se mi le nasmehnili: “Saj si jo ti hotel, saj si sam pobudnik.”

ODGOVOR: Tokrat imam eno dobro in eno slabo novico. Dobra novica je, da bo zelo verjetno med poletjem tudi vaša ciljna skupina, s katero želite komunicirati, na dopustu. Torej od vas kakšnih posebnih vsebinskih aktivnosti na spletnih straneh ali družbenih medijih ne pričakuje. Zdaj pa na žalost sledi še slaba novica. Če ste šolsko spletno stran postavili na kateri koli platformi, ki potrebuje redno vzdrževanje, tudi med počitnicami računalniku ne
boste mogli pobegniti. Eno ključnih pravil, ki se ga moramo držati pri uporabi omrežja Twitter in drugih družbenih medijev je, da smo takrat, ko nimamo česa povedati, preprosto – tiho. Verjetno ste tudi sami že opazili, da nekatere organizacije v času »kislih kumaric« na družbenih medijih objavljajo pogosto tudi popolnoma nepotrebne stvari, ki jim lahko bolj škodijo kot koristijo. Podobno lahko, seveda, razmišljate tudi v povezavi z vašo šolo. Ali boste imeli med poletjem na šoli organizirane kakšne dejavnosti, o katerih bo treba kaj sporočiti po spletu in družbenih medijih? Denimo kakšne delavnice, poletni tabor, morda pripravljate kak poseben dogodek? Če je vaš odgovor ne, ste že na zelo dobri poti do vsaj kakšnega tedna brezbrižnega dopusta.

Zdaj pa preidimo na tisti, morda malo manj optimistični del odgovora. Velik del rešitev, ki vam na spletu omogočajo objavo vsebin, od vas zahteva neprestano vzdrževanje. Najbolj značilen primer takšne rešitve je šolska spletna stran, ki ste jo samostojno vzpostavili v okolju Joomla. Namreč tako kot redno nadgrajujete vaš operacijski sistem, morate redno posodabljati tudi vašo Joomlo ali katero izmed sorodnih rešitev, ki »poganjajo« vaše spletne strani. Med počitnicami se namreč lahko pojavi še neodkrita varnostna pomanjkljivost, prek katere nepridipravi vdrejo v vašo šolsko spletno stran in v najboljšem primeru le spremenijo vsebine – če jih seveda niste prehiteli z nadgradnjo rešitve oz. s krpanjem varnostne luknje. Zato boste morali v takem primeru med počitnicami kljub vsemu občasno v roke vzeti prenosnik in po potrebi poskrbeti za nadgradnjo svojih spletnih strani. Osebno se vedno bolj nagibam k rešitvam, ki morda ne ponujajo prav vseh funkcionalnosti, ki vam sredi noči pridejo na misel, vam pa omogočajo preprostejšo uporabo in vzdrževanje vaših spletnih strani. V vašem konkretnem primeru to pomeni tudi brezskrbne počitnice. Tipičen primer takšne preproste rešitve je, denimo Arnes Blog (blog.arnes.si), ki je za šole brezplačen. Vi skrbite za vsebine, Arnes pa bo poskrbel, da bodo varnostne luknje vedno zakrpane. Seveda lahko izbirate tudi med drugimi dobrimi rešitvami, dosegljivimi na trgu, ali pa morda najamete nekoga, ki vašo spletno stran lahko vzdržuje namesto vas.

To je moj zadnji prispevek pred počitnicami, saj se znova beremo šele jeseni. Zato bi tole priložnost izkoristil za zahvalo. Predvsem zahvalo vsem učiteljem in drugim šolskim delavcem, ki se tudi s pomočjo nove tehnologije trudite za naše otroke. Naj vam bo to poletje čim bolj veselo in brezskrbno, a naj vam prinese tudi nove ideje in delovni zagon za prihodnje šolsko leto.

Vir: Domen Božeglav, Šolski razgledi, številka 12/2014, 20.6.2014

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija