SI-CERT poročilo o kibernetski varnosti za leto 2020

14.9.2021

Nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT je izdal Poročilo o kibernetski varnosti za leto 2020. Zaznanih je bilo 2.775 incidentov, med katerimi so bili najbolj v porastu phishing (ribarjenje) napadi.

V letu 2020 smo, zaradi pandemije COVID-19, bili priča porastu digitalizacije, spletnega nakupovanja in šolanja ter dela na daljavo, kar je posledično povečalo tudi prostor za spletne goljufije. Te predstavljajo dobri dve tretjini vseh incidentov v kibernetskem prostoru, med katerimi pa so najpogostejši bili phishing napadi, ki so se v zadnjem letu povečali kar za 62 %.

Opazen je bil tudi porast v številu investicijskih prevar, pri čemer je najvišji znesek oškodovanja v letu 2020 znašal kar 155.000 evrov, kot tudi v številu vdorov v poslovno komunikacijo, ki so se v primerjavi z letom 2019 skoraj podvojili.

Goljufi so tekom leta vzpostavili več lažnih spletnih trgovin, prek katerih so po ugodnih cenah ponujali razne izdelke slovenskih in tujih znamk. Prav tako so skušali zlorabiti tudi podobo dostavnih služb. Zaznanih je namreč bilo več valov phishing napadov na slovenske uporabnike pod krinko plačila za dostavo paketa – na ta način so večinoma zlorabili podobo Pošte Slovenije in DHL.

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija