SI-CERT poročilo o kibernetski varnosti za leto 2020

14.9.2021

Nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT je izdal Poročilo o kibernetski varnosti za leto 2020. Zaznanih je bilo 2.775 incidentov, med katerimi so bili najbolj v porastu phishing (ribarjenje) napadi.

V letu 2020 smo, zaradi pandemije COVID-19, bili priča porastu digitalizacije, spletnega nakupovanja in šolanja ter dela na daljavo, kar je posledično povečalo tudi prostor za spletne goljufije. Te predstavljajo dobri dve tretjini vseh incidentov v kibernetskem prostoru, med katerimi pa so najpogostejši bili phishing napadi, ki so se v zadnjem letu povečali kar za 62 %.

Opazen je bil tudi porast v številu investicijskih prevar, pri čemer je najvišji znesek oškodovanja v letu 2020 znašal kar 155.000 evrov, kot tudi v številu vdorov v poslovno komunikacijo, ki so se v primerjavi z letom 2019 skoraj podvojili.

Goljufi so tekom leta vzpostavili več lažnih spletnih trgovin, prek katerih so po ugodnih cenah ponujali razne izdelke slovenskih in tujih znamk. Prav tako so skušali zlorabiti tudi podobo dostavnih služb. Zaznanih je namreč bilo več valov phishing napadov na slovenske uporabnike pod krinko plačila za dostavo paketa – na ta način so večinoma zlorabili podobo Pošte Slovenije in DHL.

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Center za družboslovno informatiko logo Arnes MISSS Insafe
EU Logotip - Sofinancira Evropska unija Logotip URSIV