Sporočilo za javnost: Dan varne rabe interneta 2018 - Ustvarjaj, povezuj in širi spoštovanje: prijaznejši internet se začne s teboj

1.2.2018

V torek, 6. februarja, praznujemo dan varne rabe interneta. Na točki osveščanja o varni rabi interneta Safe.si, ki deluje v okviru Fakultete za družbene vede, so tudi letos pripravili zanimive aktivnosti, ki se povezujejo s sloganom »Ustvarjaj, povezuj in širi spoštovanje: prijaznejši internet se začne s teboj.« Vsebine na internetu ustvarjamo vsi uporabniki. Če ustvarjamo kakovostne vsebine, potem nam to koristi vsem.

Safe.si letos še prav posebno pozornost namenja temam spletnega ugleda in pretiranega objavljanja na spletu. Vsakič, ko objavimo informacije na spletu, kjer jih lahko vidijo vsi, izgubimo nekoliko svoje zasebnosti in dopolnimo svoj spletni ugled in digitalni odtis. Z deljenjem fotografij in ostalih informacij preko Facebooka, Viber-ja, Instagrama, Snapchata in drugih omrežij, nimamo več nadzora nad tem, kdo vse jih bo videl ali delil naprej. Fotografije, ki krožijo na internetu, je skoraj nemogoče odstraniti, neprimerne objave imajo lahko posledice na različnih področjih, v družbi, v šoli, pri iskanju zaposlitve ipd. Otroci in mladostniki so sicer največkrat žrtve neprimernih in tudi nezakonitih vsebin, vendar pa tudi sami ustvarjajo veliko neprimernih vsebin in si s tem povzročajo škodo.

V svetu trenutno najbolj odmeva primer iz Danske, ko je policija ovadila 1.004 mlade stare med 15 in 20 let, ki so si preko Facebooka pošiljali videoposnetek in fotografije spolne narave, na katerih sta bila dva petnajstletnika. Gre za primer nekritičnega razpošiljanja ali objavljanja neprimernih vsebin med mladimi, pri čemer pa se ne zavedajo, da poleg tega, da si kvarijo spletni ugled, lahko delajo tudi kazniva dejanja. Tudi pri nas opažamo, da si mladi vse prepogosto izmenjujejo neprimerne fotografije in videoposnetke, na katerih so mladoletne osebe delno ali popolnoma gole, ki jih zakonodaja sicer opredeljuje za posnetke spolnih zlorab otrok. Prav tako pa je med mladimi na družabnih omrežjih in preko aplikacij za sporočanje veliko nasilja, ki za seboj pušča tudi psihične posledice na posameznikih.

Zaradi vsega naštetega je nujno, da vsi, ki ustvarjamo spletne vsebine, torej založniki, podjetja, otroci, najstniki, odrasli in drugi skušamo narediti čim več, da bi bilo neprimernih vsebin in neprimernega vedenja čim manj.

Izobraževalni seminar za učitelje in šolske strokovne delavce

Učitelji in drugi zaposleni v šolah so tisti, ki poleg staršev, lahko največ storijo pri izobraževanju otrok glede uporabe interneta in tveganj, ki prežijo na otroke in mladostnike. Zato je ključnega pomena, da so seznanjeni z novostmi na tem področju. Safe.si bo ob dnevu varne rabe interneta 2018 pripravil brezplačni izobraževalni seminar za šolske delavce (ravnatelje, pomočnike ravnateljev, učitelje, šolske svetovalne delavce) z naslovom »Novosti na področju (varne) rabe tehnologije, škodljivih spletnih vsebin ter tveganih vedenj.«

Predavatelji na seminarju bodo postregli s pregledom najnovejših vsebinskih tveganj in pasti, s katerimi se v šolah srečujejo pri uporabi internetnih tehnologij v šoli, pa tudi izven nje in z možnimi oblikami preventive. Pomemben poudarek bo podan tudi vplivu medijev na mlade, predvsem z vidika tveganih vedenj, ki jih spodbujajo.

Zaradi velikega zanimanja so se na Safe.si odločili, da bodo s pomočjo ARNESa celotni seminar predvajali v živo preko interneta. Prenos bo mogoče spremljati 6. februarja na Arnes video portalu od 10. do 16. ure.

Mesec varne rabe na šolah

Februar je tudi mesec varne rabe interneta. Na Safe.si so šole in druge organizacije, ki se ukvarjajo z izobraževanjem otrok in mladostnikov, pozvali, da sami pripravijo dogodek na temo varne in odgovorne rabe interneta: učno ali razredno uro, tehniški ali kulturni dan, delavnico, debato, posvet, srečanje ali kakršnokoli drugo aktivnost, ki obravnava problematiko varne in odgovorne rabe interneta in mobilnih naprav. V ta namen so pripravili paket gradiv za šole s temami spletnega ugleda in pretiranega objavljanja na družabnih omrežjih.

Do 1. februarja 2018 se je prijavilo 235 učiteljev in drugih strokovnih delavcev iz 215 osnovnih in srednjih šol ter drugih izobraževalnih zavodov, kar kaže na veliko zanimanje.

Nova gradiva

Safe.si je pripravil nov plakat za otroke in najstnike »10 zlatih pravil za varno uporabo spleta«, ki je bil ob koncu meseca januarja poslan na vse slovenske osnovne šole. Prav tako so pripravili kratke video vodiče za otroke in najstnike, ki jih seznanjajo z nekaterimi zakonitostmi objavljanja na družabnih omrežjih (npr. ali je prav prijateljem posredovati gole fotografije sošolke, s katero sta par, o objavah fotografij, na katerih so tudi prijatelji ipd.).

O dnevu varne rabe interneta

Več kot 100 držav iz celega sveta vsako leto na torek v drugem tednu februarja praznuje dan varne rabe interneta. Dan varne rabe interneta je osrednji dogodek evropske mreže centrov za varnejši internet INSAFE (www.saferinternet.org), v katerem delujejo nacionalni točke osveščanja o varnih ter učinkovitih načinih rabe interneta ter IKT tehnologij. Dan varne rabe interneta podpira tudi Evropska komisija. Znotraj mreže že od leta 2005 uspešno deluje tudi slovenski Center za varnejši internet in točka osveščanja o varni rabi interneta SAFE.SI (www.safe.si). Na šestih od sedmih celin je vsako leto organiziranih na stotine dogodkov z namenom dviga ozaveščenosti o varni uporabi spletnih tehnologij. Od leta 2004, ko je dan varne rabe interneta potekal prvič, je znatno prerastel evropske geografske meje in ga sedaj praznujejo že v več kot 100 državah po celem svetu, od Brazilije do Japonske in Kenije.

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija