Starši lahko na TikToku nastavijo najstnikom filtriranje vsebin

9.8.2023

Od junija letos je TikTokova možnost filtriranja video vsebin integrirana tudi v orodje Family Pairing, s čimer lahko starši še bolje pomagajo svojim najstnikom, da se izognejo neprijetnim vsebinam na spletu. V ta namen pa bodo na platformi še letos ustanovili nov mladinski svet, s katerim želijo mladostnikom zagotoviti varno uporabniško izkušnjo tudi na podlagi njihovih lastnih zgodb in želja.

Pri določanju omejitev v orodju Family Pairing so upoštevali tako spletno varnost mladih kot tudi njihovo pravico do sodelovanja v spletnem svetu. Najstniki lahko tako vidijo ključne besede, na podlagi katerih so njihovi starši določili, katere video vsebine se mladostniku med uporabo TikTok-a ne bodo prikazovale. Upajo, da bo ta preglednost vodila tudi do pogovorov med najstniki in starši o varnosti in omejitvah na spletu.

TikTok glede na starost uporabnika že avtomatsko filtrira nekatere vsebine: mladostniki pod 18. letom starosti tako na primer ne vidijo videoposnetkov o odraslih temah. Z individualnim filtriranjem po ključnih besedah pa želijo poskrbeti, da ima vsak najstnik ob uporabi aplikacije možnost, da se izogne vsebinam, ki so zanj še posebej unikatno neprijetne.

Pri ustvarjanju varne platforme za mladostnike in družine je seveda ključnega pomena prisluhniti izkušnjam mladih: TikTok se tako želi izogniti neučinkovitim rešitvam ter biti dober partner staršem, ki skrbijo za varnost otrok na spletu. Z ustanovitvijo mladinskega sveta nameravajo vzpostaviti robustno komunikacijo med vodstvom platforme in njihovimi mladimi uporabniki: mladi bodo tako lahko svoje izkušnje z aplikacijo že letos delili na posebej oblikovanem forumu prav za ta namen.

Z orodjem Family Pairing TikTok pomaga več kot 850.000 najstnikom in njihovim družinam vzpostaviti varnejšo spletno izkušnjo, ki jo lahko starši skupaj s svojimi mladostniki prilagodijo potrebam vsakega posameznika. Z več znanja o izkušnjah in željah mladostnikov bo TikTok skušal še bolje zaščitil in opolnomočil skupnost mladih znotraj svoje aplikacije.

Vir: TikTok Newsroom, 27. 6. 2023

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija