Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Povabilo k izpolnjevanju kratke anonimne ankete

Na Safe.si se trudimo, da bi bila naša spletna stran čim bolj pregledna in uporabna. Mnenje uporabnikov nam je zelo pomembno. Vabimo vas, da izpolnite kratko anonimno anketo o uporabnosti spletnega mesta Safe.si in nam ga pomagate narediti še bolj uporabnega.

Sumljive ponudbe

12.1.2015

VPRAŠANJE: Na naših forumih in v oglasnikih opažam vse več ponudb za ugodne kredite prek spleta. Zanima me, ali gre pri tem za spletno goljufijo ali resnično ugodno ponudbo. Kako lahko to preverim? Hvala za pomoč.

ODGOVOR: Naj že kar takoj povem, da bi sam kredit jemal izključno v ustanovi, ki to dejavnost opravlja – torej na eni izmed bank. Glede na vse težje gospodarske razmere pa je oglasov o ugodnih kreditih resnično veliko. Takšne sumljive ponudbe boste našli na raznih forumih ali celo na spletnih straneh. Lahko jih boste prejeli tudi v vaš e-poštni nabiralnik.

Če boste torej izjemno ugoden kredit želeli naročiti kar na podlagi neke sumljive ponudbe, ki ste jo prejeli po e-pošti, ne bodite presenečeni, če postanete žrtev Nigerijske prevare. Na tovrstne goljufive kredite je opozarjal že tržni inšpektorat, podrobneje pa so take primere analizirali tudi na strani varninainternetu.si. Komunikacija po elektronski pošti z lažnim kreditodajalcem je v teh primerih običajno potekala v polomljeni slovenščini. Prevaranti so od žrtve najprej zahtevali dokumente, ki jih banka potrebuje, da odobri kredit. Po uspešno prejetih dokumentih so zahtevali plačilo zavarovanja kredita, nato še plačilo davka. Ko so bili omenjeni zneski nakazani, pa se »ponudniki kredita« na sporočila niso več odzivali. Tukaj velja opozoriti, da so plačilo nakazila zahtevali prek sistema Western Union, ki pa ne omogoča sledenja toku denarja.

Če ste mogoče sami postali žrtev takšne prevare, se nemudoma obrnite kar direktno na policijo, prav tako pa se lahko obrnete tudi na varninainternetu.si, kjer vam bodo prav tako lahko svetovali, kako ravnati v nastalih okoliščinah. Oglaševanje kredita na sumljivih mestih, polomljena slovenščina, nenavadno ugodni kreditni pogoji? Že eden izmed teh kazalnikov je dovolj, da postanete sumničavi. In ne pozabite – na internetu ni brezplačnega kosila. Ob lažnih kreditih kosilo plačujejo prav tisti, ki jim je najteže.

Vir: Domen Božeglav, Šolski razgledi številka 1/2015, 9.1.2015

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.