Ujete v medmrežju – dokumentarni film o spolnih plenilcih najstnic

19.5.2021

Spolno nadlegovanje otrok, najstnic in najstnikov s strani starejših je na internetu prisotno v veliko večji meri, kot si večina polnoletnih uporabnikov predstavlja. TV Slovenija bo v torek, 25. maja, ob 20. uri na prvem programu (TV SLO 1) predvajala češki izobraževalni dokumentarni film Ujete v medmrežju, ki prikazuje družbeni eksperiment, v katerem se je v zgolj 10 dneh na lažne profile 12-letnic odzvalo 2.458 spolnih plenilcev.

Češka avtorska ekipa je v filmskem studiu postavila tri otroške sobe, opremljene s kamerami in z računalniki, zanje pa posedla tri odrasle igralke mlajšega videza, ki so odigrale 12-letnice. Odprli so lažne profile na družabnih omrežjih in snemali dogajanje deset dni od 12. ure do polnoči, ko so bile aktivne na spletu, pa tudi takrat, ko so se dobile s plenilci – takih neposrednih srečanj je bilo 21.

Z moškimi vseh let, ki so se deklicam oglasili, so te klepetale in se pogovarjale prek Skypa. Velika večina je od njih zahtevala spolnost prek spleta, pošiljali so jim svoje gole fotografije in posnetke s pornografsko vsebino; nekateri so jim tudi grozili in jih poskušali izsiljevati z njihovimi ponarejenimi golimi fotografijami. V tem družbenem eksperimentu so ugotovili, da je bilo med tistimi, ki so z dekleti kontaktirali, kar med 60 in 70 % spolnih plenilcev.

Celotno filmsko ekipo je osupnilo, kako hitro so plenilci napadli dekleta in po uvodnih stavkih prešli k eksplicitnim povabilom k spolnosti. Dekleta so jim komaj sproti odgovarjala.

Televizija Slovenija bo predvajala različico, prilagojeno gledalcem nad 12 let, ki so jo ustvarjalci pripravili, da bi dosegli tudi potencialne žrtve spolnega nadlegovanja. V njej je nekaj najbolj eksplicitnih prizorov nadlegovanja iz izvirne celovečerne različice izpuščenih, dodani pa so nasveti in izjave treh protagonistk, ki so spolno nasilje prek spleta doživele na svoji koži.

Film si lahko ogledate na spletni strani MMC RTV SLO >> (do 23. junija 2021).

Po predvajanju filma bo na vrsti oddaja Moje mnenje, v kateri bodo, poleg sodelavca Safe.si, sodelovali še drugi strokovnjaki, ki se srečujejo s problematiko, ki jo film obravnava. V oddaji bodo osvetlili stanje v Sloveniji. Oddaja se bo začela ob 21. uri in bo trajala eno uro.

Oddajo Moje mnenje: Otroci v spletu zlorab si lahko ogledate na spletni strani MMC RTV SLO >>

Ogled filma priporočamo vsem staršem in najstnikom starejšim od 12 let ob spremstvu staršev.

Vabljeni k ogledu!

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija