Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Varnost pri uporabi interneta med prvim valom epidemije COVID-19

16.3.2021

Znanje o varnosti na internetu, je v današnjem času hitrega razvoja informacijsko-komunikacijskih naprav, nepogrešljiva veščina. Internet je namreč postal univerzalno okolje, ki nam poleg zabave in komunikacije nudi številne možnosti za pridobivanje novega znanja, pri čemer pa ne smemo spregledati dejstva, da na njem obstajajo tudi tveganja.

Kako smo ga v času prvega vala epidemije COVID-19 uporabljali in kako smo za svojo varnost na njem poskrbeli Slovenci?

V prvem četrtletju 2020 je internet redno uporabljalo 87 % oseb, starih med 16 in 74 let, kar je v primerjavi z letom 2019 za 4 % več, je sporočil Statistični urad RS. Uporaba interneta se je povečala v vseh starostnih skupinah, z izjemo skupine 16-24 letnikov, kjer je ostala enaka (99 %). Porast je najverjetneje bil posledica razglasitve epidemije COVID-19, saj se je zaradi tega javno življenje ustavilo, veliko aktivnosti pa je bilo prenesenih na internet. Porast se je videl tudi v povečanem obsegu izobraževanja prek interneta – na njem se je namreč izobraževalo kar 30 % oseb, starih od 16 do 74 let.

Pametni telefon je za zasebne namene v prvem četrtletju 2020 uporabljalo več kot tri četrtine oseb, starih od 16 do 74 let (79 %). Med učenci, dijaki in študenti je bilo takih 98 %, med zaposlenimi in samozaposlenimi 89 %, med upokojenci pa 52 %. Od tega je bilo med rednimi uporabniki 52 % takih, ki so imeli na pametnih telefonih nameščen varnostni program, kar 94 % pa je uporabljalo enega izmed elektronskih identifikacijskih postopkov. 4 % rednih uporabnikov telefonov je bilo tarča virusov ali drugih sovražnih programov, zaradi katerih so izgubili informacije, dokumente, slike ali druge podatke.

Vir: Stat.si, 2.2.2021

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.