Varnostna kopija spletne strani

10.11.2015

VPRAŠANJE: Pred kratkim sem v našem društvu prevzel skrb za urejanje spletne strani, vendar ima ta povsem drugačen sistem za upravljanje spletnih vsebin, kot sem ga bil navajen, a s tem še nekako shajam ob pomoči raznih spletnih priročnikov. Aplikacija spletne strani me ves čas sprašuje, ali želim narediti varnostno kopijo spletne strani, kar je zame nekaj povsem novega. Zanima me, kaj pravzaprav je varnostna kopija spletne strani, zakaj jo potrebujemo, kako pomembna je in kako pogosto naj bi jo naredili? Kako lahko naredimo varnostno kopijo spletne strani in kje naj jo hranimo, da bo ta res varna?

ODGOVOR: Aplikaciji se pravzaprav lahko kar takoj zahvalite, ker vas je opozorila na nekaj, česar se verjetno do zdaj niste zavedali. Varnostne kopije so zelo pomembne, ko gre za podatke, ki jih res ne želimo izgubiti – naj gre za spletne strani, fotografije, dokumente ali za kaj drugega, kar nam je pomembno. Varnostna kopija spletne strani je nabor vseh informacij, ki jih vsebuje vaša spletna stran. Tu gre za dva osnova sklopa informacij.

Prvi, in to je seveda najpomembnejši del, so vsebine na vaši spletni strani; drugi sklop pa so podatki, ki so vezani na oblikovanje vaše strani. Nekatero orodje za izdelavo spletnih strani ima lahko že vključeno možnost izdelave varnostnih kopij, nekatero ima možnost shranjevanja starega stanja strani ob spremembah vsebin ali pa imajo to tudi že avtomatsko vključeno. Pri kakšnem orodju imate možnost vključitve dodatnih vtičnikov (plug-in), ki vam pomagajo pri izdelavi varnostnih kopij. Če vaša stran gostuje na strežnikih ponudnika gostovanja, pa za varnostne kopije mogoče poskrbi že vaš ponudnik. V skrajnem primeru pa si, celo če občasno shranite le datoteke z vsebinami strani, za kar ne potrebujete nobenega posebnega orodja ali znanja, s tem prihranite veliko nepotrebnega dela ob morebitni okužbi vaše strani. Seveda vam te zadnje opcije nikakor ne morem priporočiti kot rešitev za zelo aktivno stran, ki si ne more privoščiti, da bi bila kak dan nedosegljiva.

Kar pa se tiče vprašanja, kako pogosto delati varnostne kopije, bi bilo najbolje, da se varnostne kopije izdelajo ob vsaki spremembi strani. Pristop k temu, kje in kako hraniti varnostne kopije, se v splošnem loči glede na to, kakšna je narava podatkov, ki jih hranimo. V vašem primeru gre za vsebine, ki so javno dostopne, kar pomeni, da vam ni pomembno varstvo občutljivih podatkov, temveč le zanesljivost medija, na katerem je kopija. V osnovi imate dva možna pristopa k hranjenju kopij – »off-line« in »on-line« pristop. V prvem primeru lahko, denimo, podatke hranite na svojem računalniku in poleg tega še na prenosnem disku.

Če pa se odločite za »on-line« pristop, potrebujete zanesljivega ponudnika, ki ponuja »gostovanje v oblaku«. Tu obstaja cela vrsta komercialnih in tudi »brezplačniških« ponudnikov. Za slovenske šole in druge zavode s področja izobraževanja, znanosti in kulture pa storitve v oblaku ponuja javni zavod Arnes. V vašem primeru gre sicer za društvo, a mogoče vseeno lahko preverite, ali je morda med tistimi, ki so upravičena do uporabe Arnesovih storitev.

 

Maja Vreča, Šolski razgledi, številka 17/2015, 6.11.2015

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija