Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Več kot polovica mladostnic je na družabnih omrežjih deležna nasilja

13.10.2020

Raziskava, ki je zajela dekleta, stara od 15 do 25 let, v 32 državah, je pokazala, da jih je bila več kot polovica že izpostavljenih različnim oblikam spletnega nasilja in nadlegovanja, pri čemer prednjači žaljivi govor.

Dekleta so povprašali o njihovih izkušnjah pri uporabi Facebooka, Twitterja, Instagrama, Tik Toka, Snapchata, WhatsApp, WeChat, YouTube in Linea, pri tem pa ugotovili, da so anketiranke iz vseh držav bile izpostavljene spletnemu nasilju.

Najpogostejša vrsta spletnega nasilja je bil žaljiv govor (žaljenje), o katerem poroča kar 59 % deklet. Sledijo namerno ustvarjanje zadrege z 41 % ter sramotenje telesa in grožnje s spolnim nasiljem, oboje z 39 %. Nasilje je najpogostejše na Facebooku (39 %), sledijo pa Instagram (23 %), WhatsApp (14 %), Snapchat (10 %), Twitter (9 %) in TikTok (6 %).

Zaskrbljujoče je tudi dejstvo, da je kar 22 % anketirank priznalo, da so se bale za svojo ali prijateljičino fizično varnost. 39 % deklet je poročalo o nizki samozavesti, 38 % pa jih je trdilo, da jim je spletno nasilje povzročilo duševni in čustveni stres.

19 % deklet, ki so bile izpostavljene spletnemu nasilju, je znatno zmanjšala svojo uporabo družabnih medijev, medtem ko jih je 12 % spremenilo način izražanja na spletu. Skoraj polovica (44 %) anketiranih deklet je dejala, da morajo družabni mediji storiti več, da jih zaščitijo.

Pandemija COVID-19 je stanje še poslabšala. Zadnje statistike kažejo na 255 % povečanje izmenjave intimnih fotografij in videoposnetkov brez soglasja na njih prikazane osebe, 96 % povečanje škodljivih spletnih vsebin, 19 % povečanje spletnega nasilja in 35 % povečanje poročil o spletnih zlorabah odraslih, v primerjavi z enakim obdobjem lani.

Skupina deklet je v želji po izboljšanju stanja stopila skupaj in v odprtem pismu, naslovljenem na družabna omrežja, ta pozvala, naj ustvarijo nove načine za prijavo zlorab in nadlegovanja, ki bi resnično delovali. Podprete jih lahko na: www.plan.org.au/free-to-be-online/

Raziskavo sta izvedla Kantar in Ipsos za Plan International, dobrodelno organizacijo za enakost deklet, med 1. aprilom in 5. majem 2020. Anketirali so 14.071 deklet iz 32 držav, starih od 15. do 25. let, spraševali pa so o izkušnjah pri uporabi Facebooka, Twitterja, Instagrama, Tik Toka, Snapchata, WhatsApp, WeChat, YouTube in aplikacije za sporočanje Line.

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.