Več kot tretjina slovenskih mladih prenaša TV serije iz piratskih virov

25.10.2022

Leta 2022 je 21 % evropskih mladih med 15. in 24. letom starosti namerno dostopalo do piratskih vsebin na spletu, v splošnem pa piratske vire za ogled ali prenos TV vsebin uporablja tretjina evropskih mladih.

Delež mladih v Sloveniji, ki uporabljajo nelegalne vire za dostop do digitalnih vsebin, sicer postopoma upada: leta 2016 je piratske vire uporabljalo 35 % mladih, leta 2019 28 %, letos pa je ta delež padel na 20 %. Stanje se najverjetneje izboljšuje zaradi vedno več dostopnih legalnih ponudnikov vsebin, pri katerih je cena mesečne naročnine relativno nizka – a v primerjavi z zahodnimi državami je stopnja uporabe piratskih virov med slovenskimi mladimi še vedno previsoka.

Tako smo na primer v evropskem vrhu po deležu mladih, ki za gledanje pretočnih vsebin uporabljajo piratske vire: 35 % anketiranih mladih v Sloveniji namreč za ogled TV serij na spletu uporablja nelegalne vire. Pri pretakanju filmov s piratskih virov so slovenski mladi s 37 % na tretjem mestu za vrstniki iz Litve in Bolgarije, pri prenašanju piratskih videoiger pa s 25 % na drugem mestu za Bolgari.

Med razlogi za poseganje po piratskih vsebinah evropski mladi najpogosteje navajajo visoke stroške legalnega nakupa, večjo izbiro in ekskluzivno dostopnost. Slovenski mladi se sicer pri poseganju po piratskih virih nadpovprečno bojijo kibernetskih prevar.

Podatke je objavil Urad EU za intelektualno lastnino v letnem poročilu za 2022.

Vir: Ne/Ja, 26.7.2022

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Center za družboslovno informatiko logo Arnes MISSS Insafe
EU Logotip - Sofinancira Evropska unija Logotip URSIV