V Veliki Britaniji uporablja internet večina otrok od 3 do 17 let

4.4.2022

Internet in družabna omrežja uporabljajo vedno mlajši, kaže raziskava, izvedena v Veliki Britaniji. Prezgodnja uporaba ima številne negativne vplive na razvoj otrok.

V Veliki Britaniji je leta 2021 internet uporabljajo 99 % otrok starih med 3 in 17 leti, najbolj popularen pa je bil YouTube. Približno polovica otrok je uporabljala TikTok. Večina otrok mlajših od 13 let je imelo svoje profile na vsaj enem družabnem omrežju oz. aplikaciji navkljub dejstvu, da morajo biti uporabniki starejši od 13 let. Okoli 16 % otrok starih 3 in 4 leta gleda videe na TikToku, ki jim jih kažejo starši ali drugi.

Uporaba družabnih omrežij ima lahko pozitivne in negativne vpliva na ljudi, če posebej na otroke. Družabna omrežja se lahko uporabljajo za čustveno podporo, druženje in samoizražanje med mladostniki, vendar pa imajo lahko tudi negativen vpliv na mentalno zdravje in dobro počutje. Negativni vplivi lahko vodijo v prekomerno rabo, ki se lahko razvije v zasvojenost, spremembe v vedenju, obremenitve čutil in do resnejših kognitivnih in čustvenih posledic, kot so težave s pozornostjo, stres in tesnoba. Raziskava v Veliki Britaniji je pokazala, so škodljivi vplivi največji pri fantih starih 14, 15 in 19 let, pri dekletih pa pri starosti 11, 12, 13 in 19 let.

Vir: The Conversation, 1.4.2022

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija