Zaupati telefon ali ne

11.3.2015

VPRAŠANJE: Zadnji čas me moja elektronska pošta vedno, ko se prijavim, sprašuje po telefonski številki. Tam piše, da je to zaradi varnosti, a to mi ni povsem jasno. Mi lahko morda vi, prosim, razložite, zakaj bi bila moja uporaba elektronske pošte varnejša, če jim zaupam svojo številko telefona? Kako sta mobilni telefon in elektronska pošta sploh povezana? Kdo vse bo imel dostop do moje številke, če jo zaupam svoji elektronski pošti? Hvala za vaš odgovor.

ODGOVOR: Telefonsko številko lahko s ponudnikom storitve delite tudi v svoje dobro. Če ste, denimo, uporabnik Arnesove pošte in pozabite svoje geslo, boste poklicali na Arnes in prihodnji dan vas bo v domačem poštnem nabiralniku čakalo ponastavljeno začetno geslo za dostop do vašega poštnega predala. Če pa uporabljate katerega izmed velikih brezplačnih ponudnikov tovrstnih storitev, pa boste imeli ob izgubi ali kraji gesla kar velike težave, saj brez dodatnih kanalov, po katerih bi lahko izvršil preverbo, ponudnik težko presodi, ali je uporabniški račun res vaš ali ne. Hkrati pa je telefonska številka lahko uporabna tudi takrat, ko želimo povečati varnost svojega poštnega predala in omogočiti do njega dostop prek »dvofaktorske« avtentikacije. To pomeni, da morate za dostop posredovati najprej geslo, nato še posebno kodo, ki jo prejmete na svoj mobilni telefon. V vsakem primeru pa vam svetujem, da ob vpisu telefonske številke v katero koli izmed aplikacij podrobno pregledate, kje in kako bo vaša telefonska številka uporabljena in prikazana. Na družbenem omrežju lahko nastavite tudi to, da vaša številka ni vidna nikjer ter da vas prek nje nihče ne more najti. Vnos telefonske številke s stališča varnosti torej lahko prinaša
prednosti. Če se ob vpisu svoje telefonske številke počutite nelagodno, lahko, denimo, kupite dodatno mobilno predplačniško SIM-številko, ki jo uporabljate, po želji, samo za internet. A seveda ne pozabite občasno napolniti telefonskega računa, saj bodo sicer ob kraji vašega poštnega računa rešitev posredovali na neobstoječo telefonsko številko.

Vir: Domen Božeglav, Šolski razgledi, številka 5/2015, 6.3.2015

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija