Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Povabilo k izpolnjevanju kratke anonimne ankete

Na Safe.si se trudimo, da bi bila naša spletna stran čim bolj pregledna in uporabna. Mnenje uporabnikov nam je zelo pomembno. Vabimo vas, da izpolnite kratko anonimno anketo o uporabnosti spletnega mesta Safe.si in nam ga pomagate narediti še bolj uporabnega.

Zaupati telefon ali ne

11.3.2015

VPRAŠANJE: Zadnji čas me moja elektronska pošta vedno, ko se prijavim, sprašuje po telefonski številki. Tam piše, da je to zaradi varnosti, a to mi ni povsem jasno. Mi lahko morda vi, prosim, razložite, zakaj bi bila moja uporaba elektronske pošte varnejša, če jim zaupam svojo številko telefona? Kako sta mobilni telefon in elektronska pošta sploh povezana? Kdo vse bo imel dostop do moje številke, če jo zaupam svoji elektronski pošti? Hvala za vaš odgovor.

ODGOVOR: Telefonsko številko lahko s ponudnikom storitve delite tudi v svoje dobro. Če ste, denimo, uporabnik Arnesove pošte in pozabite svoje geslo, boste poklicali na Arnes in prihodnji dan vas bo v domačem poštnem nabiralniku čakalo ponastavljeno začetno geslo za dostop do vašega poštnega predala. Če pa uporabljate katerega izmed velikih brezplačnih ponudnikov tovrstnih storitev, pa boste imeli ob izgubi ali kraji gesla kar velike težave, saj brez dodatnih kanalov, po katerih bi lahko izvršil preverbo, ponudnik težko presodi, ali je uporabniški račun res vaš ali ne. Hkrati pa je telefonska številka lahko uporabna tudi takrat, ko želimo povečati varnost svojega poštnega predala in omogočiti do njega dostop prek »dvofaktorske« avtentikacije. To pomeni, da morate za dostop posredovati najprej geslo, nato še posebno kodo, ki jo prejmete na svoj mobilni telefon. V vsakem primeru pa vam svetujem, da ob vpisu telefonske številke v katero koli izmed aplikacij podrobno pregledate, kje in kako bo vaša telefonska številka uporabljena in prikazana. Na družbenem omrežju lahko nastavite tudi to, da vaša številka ni vidna nikjer ter da vas prek nje nihče ne more najti. Vnos telefonske številke s stališča varnosti torej lahko prinaša
prednosti. Če se ob vpisu svoje telefonske številke počutite nelagodno, lahko, denimo, kupite dodatno mobilno predplačniško SIM-številko, ki jo uporabljate, po želji, samo za internet. A seveda ne pozabite občasno napolniti telefonskega računa, saj bodo sicer ob kraji vašega poštnega računa rešitev posredovali na neobstoječo telefonsko številko.

Vir: Domen Božeglav, Šolski razgledi, številka 5/2015, 6.3.2015

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.