Strategija za boljši internet za otroke

Strategija za boljši internet za otroke (BIK+) je bila sprejeta 11. maja 2022. S strategijo želi EU zagotoviti, da bodo otroci pri uporabi spleta zaščiteni, spoštovani in opolnomočeni v skladu z evropskimi digitalnimi načeli in nihče ni zapostavljen. Strategija odraža poglede številnih deležnikov, predvsem pa otrok, ki bodo vključeni v njeno izvajanje in spremljanje.

Ukrepi v skladu s strategijo se delijo na tri stebre, ki obravnavajo:

  • varno digitalno izkušnjo otrok z zaščito otrok pred škodljivimi in nezakonitimi spletnimi vsebinami, ravnanji, stiki in tveganji kot mladimi potrošniki ter ukrepe za izboljšanje njihovega dobrega počutja na spletu z varnim, starosti primernim digitalnim okoljem, ustvarjenim na način, ki spoštuje otrokove koristi;
  • digitalno opolnomočenje, tako da vsi otroci, tudi tisti, ki so v ranljivem položaju, pridobijo potrebna znanja in spretnosti ter kompetence, da se lahko varno in odgovorno izražajo v spletnem okolju;
  • aktivno sodelovanje in spoštovanje otrok, ki jim daje besedo v digitalnem okolju, z več dejavnostmi, ki jih vodijo otroci, za spodbujanje inovativnih in ustvarjalnih varnih digitalnih izkušenj.

Sodelovanje mladih ostaja prednostna naloga. BIK+ podpira aktivno sodelovanje otrok in spoštuje njihova stališča, na primer z organizacijo ocene strategije BIK+ pod vodstvom otrok vsaki dve leti, povečanjem dejavnosti med vrstniki na nacionalni, regionalni in lokalni ravni ter pričakovanjem, da se bo industrija posvetovala z mladimi uporabniki.

Strategija BIK+ bo še naprej prispevala k razvoju politik v državah članicah EU. Komisija bo še naprej delila izkušnje, strokovno znanje in vrednote z mednarodnimi organizacijami in partnerji ter podpirala skupni pristop k digitalnim pravicam otrok po vsem svetu. BIK+ je digitalni del celovite strategije EU o otrokovih pravicah iz leta 2021.

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija