Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

A
B
C
Č
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
R
S
Š
T
U
V
W
Z
DSL

DSL (kratica za »Digital Subscriber Line« - digitalna naročniška linija) oz. xDSL je tehnologija za prenos podatkov.

Družinske nastavitve

Družinske nastavitve, znane tudi kot starševski nadzor. Z nastavitvami prilagodite brskalnik ali drugo spletno orodje z namenom, da postane otrokom bolj prijazno. Za to uporabite funkcije, kot so filtriranje vsebine, omejitev časa, nadzor iger, ipd.

Družabna omrežja

Družabna omrežja (angl. Social networking sites) so zelo aktualna oblika spletnega komuniciranja in ustvarjanja socialnih skupnosti na internetu. Večina teh omrežij omogoča registriranim uporabnikom različne načine komuniciranja (komentiranje, klepet, nalaganje vsebin, deljenje dokumentov ipd.). Najbolj znana omrežja v Sloveniji so Facebook, MySpace, Ask.fm ter Netlog. 

Dos napadi

Dos napadi so sooblika napada, ki povzroči okvaro operacijskega sistema na računalniku ali ga tako obremeni z informacijami, da ne more več učinkovito delovati.

Domena

Domena oz. ime domene umesti organizacijo ali drugo osebo na internetu. Najvišja nacionalna domena (ccTLD) - »fr«, »uk«, »si« odraža geografsko območje, v katerem se želi oseba nahajati za druge uporabnike.

Domača stran

Domača stran (angl. home page) ima dve interpretaciji:

  • spletna stran, ki se samodejno naloži, ko zaženete brskalnik.
  • vhodna spletna stran oziroma glavni dokument spletnega mesta (podjetja, ustanove ali posameznika), prek katere imamo dostop do drugih njegovih spletnih strani in podstrani (glej tudi www).
Dlančnik

Dlančnik (angl. Handheld computer) je majhen računalnik. Večina dlančnikov nima tipkovnice, temveč za vnos podatkov poskrbijo na dotik občutljiv zaslon, virtualna tipkovnica na zaslonu ali razpoznava črk, ki jih ročno napišemo na določeno področje zaslona. Sicer ni tako zmogljiv kot osebni računalnik istega cenovnega razreda, omogoča pa uporabo urejevalnika besedil, elektronske pošte, kalkulatorja, koledarja, imenika, opomnika in množico iger.

Digitalni podpis

Digitalni podpis (angl. Digital signature) je elektronska varnostna oznaka, dodana datotekam, ki nam omogoča preverjanje založnika datoteke. Digitalni podpis pa naj bi deloval tudi kot zagotovilo, da se datoteka, odkar je bila digitalno podpisana, ni spremenila.

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.