Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

A
B
C
Č
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
R
S
Š
T
U
V
W
Z
gTLD

gTLD (kratica za »Generic Top Level Domain« – najvišja generična domena) je najvišje ime domene v internetnem naslovu, ki ga opredeli generično po razredih domen, kot so “.com” (komercialna), “.net” (sprva mišljena za ponudnike internetnih storitev, zdaj pa v rabi za več namenov), “.org” (za neprofitne organizacije, industrijske skupine in ostale), “.gov” (vladne agencije), “.mil” (za vojsko), “.edu” (za izobraževalne ustanove) in “.int” (za mednarodne pogodbe in baze podatkov, v manjši rabi). Glej tudi Domena.

GSM

GSM (kratica za »Global System for Mobile Communication« – globalni sistem mobilne telefonije) je glavni sistem za mobilno komunikacijo v Evropi in po svetu. Znan je tudi kot 2G. Ustrezen je za prenos glasu, ne pa za prenos podatkov ali za dostop do interneta.

Grooming

Grooming pomeni navezovanje stikov z otroci prek spleta z namenom spolne zlorabe. Odrasli se lahko pretvarjajo, da so vrstniki svojih žrtev, da bi vzpostavili zaupanje pri mladoletni osebi. Na spletu začnejo pogovor s svojo potencialno žrtvijo in tako poskušajo izvedeti njen naslov, interese, hobije in izkušnje v spolnosti. Z različnimi triki poskušajo otroke zapeljati v pogovore o spolnosti in nazadnje v srečanje v živo.

GPS navigacija

GPS navigacija (angl. Global Positioning System) je satelitski sistem za določanje položaja objektov na kopnem in na morju. Njegov osnovni namen je prikaz točne lokacije, kjer je sprejemnik.

GPRS

GPRS (angl. »General Packet Radio Service« – splošna paketna radijska storitev) je paketna preklopna tehnologija, ki omogoča prenos podatkov z mobilnega telefona ali nanj do 80 kbit/s. Omogoča storitve, kot so SMS, MMS in WAP.

Gostitelj

Gostitelj je vsak računalniški sistem z naslovom IP, povezan z mrežo (glej tudi IP).

Geslo

Geslo (angl. Password) je skrivno zaporedje znakov, ki se uporablja za preverjanje istovetnosti, navadno uporabnika; npr. uporabniško geslo, skrbniško geslo.

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.