Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

A
B
C
Č
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
R
S
Š
T
U
V
W
Z
Varnostne nastavitve

Varnostne nastavitve označujejo niz nastavljivih možnosti zaščite, povezanih s spletnim profilom. Navadno so možnosti povezane z odpiranjem slik in datotek, preverjanjem istovetnosti zanesljivih virov informacij in pravicami za dostop do vsebin za odrasle.

VDSL

VDSL (kratica za Voice-over Digital Subscriber Line – DSL – govor preko digitalne naročniške linije – DSL) označuje poseben način uporabe DSL, ki je zanimiv predvsem za ponudnike govornih telefonskih storitev. Omogoča prenos velikega števila telefonskih pogovorov prek ene fizične telefonske linije.

Virusi

Virusi so računalniški programi, ki lahko vstopijo v vaš računalnik na veliko različnih načinov, povzročajo napade, od enostavno nadležnih do izredno uničujočih in nepopravljivih. So vrsta škodljive kode, ki za širjenje potrebuje pomoč uporabnika. Navadno se širijo z e-poštnimi priponkami, včasih tudi z zunanjimi pomnilniškimi napravami (USB ključ, CD).

Vohunski programi

Vohunski programi (angl. Spyware) so škodljivi programi, ki so skrivaj pripeti datotekam, ki jih prenesete z interneta, in se namestijo v računalnik z namenom slediti vašim dejavnostim, podatke pa nato pošiljajo drugim osebam. To so največkrat podjetja, ki jih zanima vaš osebni profil, na podlagi katerega vam bodo pošiljali oglasno pošto in druge informacije, ali pa vdiralci, ki se želijo polastiti vaših zasebnih podatkov.

VPN

VPN (kratica za Virtual Private Network) omogoča varen prenos podatkov skozi šifriran tunel preko brezžične dostopne točke oz. prek mobilnega telefona. 

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.