Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Spletni brskalniki za otroke

Internet je kot veliko mesto, v katerem se je enostavno izgubiti in končati v njegovih ''slabih delih''. Otrokom prijazni spletni brskalniki omogočajo izbiro vsebine tako, da otroci ne naletijo na škodljivo vsebino.

Otrokom brskalniki pomagajo poiskati vsebine, ki jih iščejo ter blokirajo neprimerne vsebine. Brskalniki na splošno niso narejeni za preprečevanje dostopa otrok do informacij (navadno lahko otroci odprejo tudi druge brskalnike), temveč ponujajo otrokom prijazne možnosti brskanja in odstranjujejo možnosti izpostavljenosti otrok neprimernim vsebinam.

KidZui

KidZui je po novem plačljiv (40 $ na leto) spletni portal za otroke, ki jim ponuja prijazna iskanja ter vsebine informativnih spletnih strani, igre in video posnetke. Portal ponuja tudi družabne funkcije, kot je dodajanje prijateljev in nadzorovano sporočanje ter izmenjava podatkov. Starši imajo možnost dostopa do poročil, kaj so otroci počeli v času, ko so portal uporabljali.

Pikluk

Pikluk je spletni brskalnik in e-poštni sistem za otroke, v katerem imajo starši nadzor nad tem, katere spletne strani lahko otroci obiščejo in s kom si lahko izmenjujejo e-poštna sporočila. Pomanjkljivost tega otroškega spletnega brskalnika je, da morajo starši posamično potrditi vsako spletno stran in e-poštni naslov, ki ga otrok lahko uporablja. V kolikor želite omogočiti otroku dostop do majhnega števila spletnih strani je ta možnost dobrodošla, v kolikor pa želite otroku preprečiti dostop do samo nekaj strani lahko ta možnost predstavlja oviro.

KidSplorer

Brskalnik KidSplorer omogoča več različnih funkcij. Brskalnik uporablja bazo otrokom prijaznih spletnih strani, ki jo lahko starši dopolnjujejo na podlagi lastnih izkušenj. Starši lahko tudi določijo, katere strani iz baze lahko njihovi otroci obiščejo in katere ne. Brskalnik omogoča tudi časovno omejitev uporabe ter blokado drugih brskalnikov in programov, ki so nameščeni na določenem računalniku.

ZAC Browser

Spletni brskalnik ZAC Browser je brskalnik za otroke z avtizmom. Brskalnik je oblikovan tako, da poenostavlja postopek brskanja po internetu. Brskalnik ZAC zaklene določene funkcije, vključno z desno tipko na miški in možnost zaprtja brskalnika, kar pomen, da je manj neprijeten za otroke, ki imajo težave s fino motoriko gibov. Brskalnik poenostavlja dostop do nekaterih spletnih strani, video vsebin in iger, ki so bile posebej izbrane za otroke z avtizmom. Čeprav je ZAC Browser namenjen otrokom z avtizmom je primeren tudi za vse ostale otroke.

Vir: familyinternet

Praktični napotki za starše: 

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.