SID 2018: Aktualne spletne prevare in incidenti, ki ciljajo zaposlene na šolah

Nataša Klenovšek Arh, SI-CERT

Si predstavljate, da ugotovite, da ste 15.000 evrov nakazali spletnemu goljufu v Nigerijo, ker ste bili prepričani, da komunicirate z direktorjem vašega podjetja ali zavoda? Ali pa da z enim samim napačnim klikom izgubite vse pomembne dokumente?

V zadnjih letih na nacionalnem centru SI-CERT beležimo hiter porast različnih oblik spletnih goljufij in zlonamerne kode, ki cilja ravno na zaposlene v manjših podjetjih in organizacijah, kamor spadajo tudi šole in drugi izobraževalni zavodi. Na predavanju bom na konkretnih primerih predstavil načine, kako spletni goljufi vzpostavijo komunikacijo z nami in kako zgradijo krinko verodostojnosti, kako nas prepričajo, da sami sebi naklikamo virus in kakšne posledice imajo tovrstni napadi na poslovanje. Vračamo se k osnovam e-poštne komunikacije, saj se kljub sofisticiranim tehnikam napadalcev, kot najboljša obramba izkaže preudarno odpiranje priponk.

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija