Kako lahko pomagaš, če si priča … LAŽNIM PROFILOM?

Ena izmed oblik spletnega nasilja so lažni spletni profili. Storilec ustvari lažen profil žrtve in v njenem imenu objavlja vsebine, ki to osebo spravljajo v zadrego ali jo ponižujejo. Druga možnost je, da lažni profil uporablja za prevare ali žaljenje drugih in s tem očrni prizadeto osebo.

Če vidimo, da je nekdo žrtev nasilja, potem ustrezno ukrepajmo. Na družabnih omrežjih lahko nasilne komentarje in posameznike prijavimo. Če gre za hujše oblike nasilja, je treba o tem obvestiti odrasle, lahko učitelje v šoli ali starše. Če gre za kaznivo dejanje (npr. deljenje intimnih fotografij mladoletnih oseb, izsiljevanje, grožnje ipd.), potem je treba obvestiti tudi Policijo, pred tem pa shraniti dokaze nasilja.

Za žrtev je nasilje na spletu lahko zelo boleče, zanjo je ključnega pomena, da ji damo občutek, da ni sama. Žrtvi lahko ponudimo druženje, ji napišemo prijazno sporočilo, ji povemo, da si ne zasluži tega, kar se ji dogaja, ali ji na druge načine damo podporo in pomoč.

Posameznika, ki izvaja nasilje, pa lahko opozorimo, da ni prav, kar počne, vendar pazimo, da se v želji pomagati ne postavimo v nevaren položaj, v katerem bi tudi nam lahko grozila zloraba ali nasilje. V takšnem primeru se vedno obrnemo na odrasle.

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija