Dan varne rabe interneta - 11. 2. 2014

Letos smo Dan varne rabe interneta s sloganom »Skupaj za prijaznejši internet!« praznovali 11. februarja 2014. Glavni namen tega posebnega dne je promocija varne in odgovorne rabe tehnologije, predvsem med otroki in mladostniki. Letošnja tema pa se nanaša predvsem na odgovornost, ki jo imamo vsi uporabniki pri ustvarjanju varnejšega in prijaznejšega spletnega okolja. Otroci in mladi, starši in skrbniki, učitelji, socialni delavci, tudi industrija in politiki, prav vsi pri tem igramo pomembno vlogo!

Novi deli Ovce.sk

Prav na Dan varne rabe interneta smo lansirali prvih pet od 15 novih delov priljubljene slovaške serije risank Ovce.sk, ki smo jih sinhronizirali v slovenščino. Serija, prvih 9 delov, je poznana in zelo priljubljena tudi pri nas (sicer pa je bila adaptirana že v 23 svetovnih jezikov), nad junaki in zgodbami so navdušeni tako najmlajši kot tudi starejši učenci, dijaki, učitelji in starši. Slovenske glasove za Planšarja in Jureta sta zopet posodila Trkaj in Tamir Gostiša. Naslovi in teme novih delov so sledeči:

 1. Kepanje – snemanje nasilnih in ponižujočih prizorov – happy slapping
 2. Foto album – neprijetne posledice objavljanja izzivalnih fotografij na internetu
 3. Nakupovalna košarica – pasti spletnega nakupovanja – kupuj le toliko, kolikor si lahko privoščiš
 4. Tuj telefon – zasebnost pri uporabi mobilnega telefona – etika mobilne komunikacije
 5. Odgovorno – pametna in koristna uporaba interneta
 6. Nadlegovanje – neprimerni stiki in vsebine na internetu
 7. Pustna maska – posnemanje medijskih vzornikov v nevarnih prizorih
 8. Tisoč prijateljev – virtualna prijateljstva – o razliki med pravimi in spletnimi prijatelji
 9. Maškarada  lažno predstavljanje na internetu – nikoli ne veš,  kdo je na drugi strani interneta ali mobilnega telefona
 10. Roke gor - vulgarni jezik in geste – oponašanje idolov iz medijev
 11. Drugi breg - socialna (ne)enakost – o delanju razlik med ljudmi na osnovi tehnoloških napravic, ki jih imajo
 12. Ognjemet – nevarnost proizvodnje in uporabe pirotehnike
 13. Mišičnjak – trpinčenje z ustvarjanjem lažnega profila na spletu
 14. Mobimanija – zasvojenost z mobilnimi telefoni, etika mobilne komunikacije
 15. Zmešane glave – zasvojenost z računalniškimi igrami

Tom klepet odslej tudi na spletni strani Safe.si

Z dnevom varne rabe interneta je pričel tudi na prenovljeni spletni strani www.safe.si delovati Tom klepet, kjer lahko otroci in mladostniki pa tudi njihovi starši klepetajo s Tomovimi svetovalci v primeru težav na spletu. Tom klepet koordinira Zveza prijateljev mladine Slovenije.

Spletni in mobilni bonton mladih

Mladi, ki sodelujejo v Safe.si panelu mladih, ki ga vodi zavod Misss, so za Dan varne rabe interneta pripravili nov Mobilni in spletni bonton, ki ga bodo v tiskani in online verziji širili med svoje vrstnike. 

Dogodek za socialne delavce, učitelje in šolske strokovne delavce

V okviru dogodkov ob Dnevu varne rabe interneta je potekal tudi izobraževalni seminar za socialne delavce, učitlje in šolske strokovne delavce na temo spletnega vrstniškim nasiljem z naslovom »VLOGA ŠOL IN CENTROV ZA SOCIALNO DELO V PREPREČEVANJU SPLETNEGA NASILJA MED OTROKI IN MLADOSTNIKI«. V prvi vrsti smo pozornost namenili metodam preprečevanja spletnega vrstniškega nasilja in vlogi, ki jo imajo pri tem šole in centri za socialno delo, ter širjenju znanja naših sodelavcev in širše mreže strokovnjakov, kako ukrepati, svetovati, da bo pomoč žrtvam zlorab na spletu hitra in učinkovita.

Mesec varne rabe interneta na šolah

Učitelje smo povabili, da na šoli v februarju sami organizirajo svoj dogodek: učno ali razredno uro, tehniški ali kulturni dan, delavnico, debato, posvet, srečanje ali kakršnokoli drugo aktivnost, ki obravnava problematiko ne/odgovorne rabe interneta in mobilni naprav. V pomoč smo pripravili online paket, ki je bil na voljo ob registraciji.

Na podlagi registracije smo poslali dostop do:

 • online paketa za učitelje s predlogi delavnic, aktivnosti, predstavitev za delo v razredu z učenci pa tudi starši
 • pasice oz. spletnega bannerja za umestitev na šolsko spletno stran: »Praznujemo Dan varne rabe interneta, 11. februar 2014«

Letos je v okviru meseca varne rabe interneta sodelovalo 376 učiteljev iz 296 osnovnih in srednjih šol ter drugih izobraževalnih zavodov po celi Sloveniji. Sodelujoče šole si lahko ogledate na spodnjem zemljevidu:

Dan varne rabe interneta 2014 - pregled sodelujočih šol v Sloveniji

Oglejte si sodelujoče šole pri aktivnostih v okviru Dneva varne rabe interneta 2014 na večjem zemljevidu.

Evropska nagrada za najboljše spletne vsebine za otroke

Na dan varne rabe interneta so bili razglašeni tudi dobitniki Evropske nagrade za najboljšo vsebino za otroke. Podelitev nagrad je potekala na Evropski komisiji v Bruslju. Ta vznemirljiva nagrada poudarja obstoječe kakovostne vsebine za otroke stare od 4 do 12 let, hkrati pa spodbuja nastajanje novih vsebin, ki bodo mladim ponujale priložnosti za spletno učenje, igranje, raziskovanje in izumljanje novih stvari. Tekmovanje je potekalo v letu 2013, v 26 državah, nacionalni zmagovalci pa so se potem uvrstili na evropsko raven tekmovanja. Zmagovalci so bili tako izbrani izmed več kot 1100 prijavljenih, vključno tudi s številnimi idejami nadarjenih mladih.

Podpredsednica Evropske komisije Neelie Kroes, pristojna za Evropsko digitalno agendo in lansiranje strategije za oblikovanje boljšega interneta za otroke, je ob tem povedala: »Upam, da bomo z Dnevom varne rabe interneta lahko pripomogli k boljšemu internetu za otroke: da bo to prostor z zabavnimi, ustvarjalnimi in izobraževalnimi spletnimi vsebinami; prostor, kjer so otroci lahko srečni in kjer se lahko starši počutijo udobno, medtem ko ga otroci raziskujejo.«

Evropski videospot

Kot vsako leto je tudi letos Evropska komisija ob Dnevu varne rabe interneta pripravila videospot, tokrat z naslovom Skupaj za prijaznejši internet. Ogledate si ga lahko na desni strani med videi. 

O dnevu varne rabe interneta

Več kot 100 držav iz celega sveta vsako leto drugi torek v februarju praznuje Dan varne rabe interneta.

Dan varne rabe interneta je osrednji dogodek evropske mreže centrov za varnejši internet INSAFE (www.saferinternet.org), v katerem delujejo nacionalni točke osveščanja o varnih ter učinkovitih načinih rabe interneta ter IKT tehnologij. Znotraj mreže že od leta 2005 uspešno deluje tudi slovenski Center za varnejši internet in točka osveščanja o varni rabi interneta SAFE.SI (www.safe.si).

Na šestih od sedmih celin je vsako leto organiziranih na stotine dogodkov z namenom dviga ozaveščenosti o varni uporabi spletnih tehnologij. Od leta 2004, ko je Dan varne rabe interneta  potekal prvič, je znatno prerastel evropske geografske meje in ga sedaj praznujejo že v več kot 100 državah po celem svetu, od Brazilije do Japonske in Kenije. Spodaj si oglejte zemljevid, kje vse se dan varne rabe interneta praznuje po svetu. 

Dan varne rabe interneta 2014 - pregled sodelujočih po svetu

Oglejte si Safer Internet Day 2014: Let's create a better internet together na večjem zemljevidu.

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija