Dan varne rabe interneta 2016

Tudi v februarju 2016 smo v točki osveščanja o varni rabi interneta SAFE.SI pripravili praznovanja ob našem osrednjem letnem dogodku - Dnevu varne rabe interneta.

Nova gradiva

Ob dnevu varne rabe interneta smo pripravili tudi nova gradiva:

  • Up2Us - priročnik za učitelje za delo v razredu na temo medvrstniškega nasilja na spletu
  • Pravni priročnik za vodstvo šol, kako ravnati v primeru incidentov pri uporabi novih tehnologij na šolah (avtor: dr. Benjamin Lesjak, Inštitut za pravne rešitve informacijske družbe Maribor)
  • značka E-varna šola 
  • plakat za mlade na temo sekstinga

Mesec varne rabe interneta na šolah

Učitelje smo povabili, da na šoli v februarju sami organizirajo svoj dogodek: učno ali razredno uro, tehniški ali kulturni dan, delavnico, debato, posvet, srečanje ali kakršnokoli drugo aktivnost, ki obravnava problematiko ne/odgovorne rabe interneta in mobilni naprav. V pomoč smo pripravili online paket gradiv, ki je bil na voljo ob registraciji.

Na podlagi registracije smo učiteljem poslali dostop do:

Zemljevid sodelujočih šol pri aktivnostih v okviru meseca varne rabe interneta 2016

Na spodnjem zemljevidu si lahko pogledate osnovne in srednje šole ter druge zavode, ki so se že prijavili, da bodo tudi letos sodelovali pri aktivnostih v okviru meseca varne rabe interneta. Zemljevid sodelujočih šol bomo sproti posodabljali. 
Trenutno je prijavljenih že 315 učiteljev in drugih strokovnih delavcev iz več kot 266 osnovnih in srednjih šol ter drugih izobraževalnih zavodov. 

Dan varne rabe interneta 2016 - pregled sodelujočih šol

Izobraževalni seminar za vodstvene delavce šol

11. februarja je potekal tudi izobraževalni seminar za vodstvene delavce šol (ravnatelje in pomočnike ravnateljev) z naslovom »Problematika spletne varnosti v šolah – Smernice za vodstvo šol«. Več informacij o dogodku je na voljo tukaj.

O dnevu varne rabe interneta

Več kot 100 držav iz celega sveta vsako leto drugi torek v februarju praznuje Dan varne rabe interneta.

Dan varne rabe interneta je osrednji dogodek evropske mreže centrov za varnejši internet INSAFE (www.saferinternet.org), v katerem delujejo nacionalni točke osveščanja o varnih ter učinkovitih načinih rabe interneta ter IKT tehnologij. Znotraj mreže že od leta 2005 uspešno deluje tudi slovenski Center za varnejši internet in točka osveščanja o varni rabi interneta SAFE.SI (www.safe.si).

Na šestih od sedmih celin je vsako leto organiziranih na stotine dogodkov z namenom dviga ozaveščenosti o varni uporabi spletnih tehnologij. Od leta 2004, ko je Dan varne rabe interneta  potekal prvič, je znatno prerastel evropske geografske meje in ga sedaj praznujejo že v več kot 100 državah po celem svetu, od Brazilije do Japonske in Kenije. Spodaj si oglejte zemljevid, kje vse se dan varne rabe interneta praznuje po svetu. 

Svetovni zemljevid dneva varne rabe interneta 2016

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija