Dan varne rabe interneta - 6. 2. 2018

Dan varne rabe interneta 2018 bo potekal v torek, 6. februarja 2018, pod sloganom »Ustvarjaj, povezuj in širi spoštovanje: prijaznejši internet se začne s teboj.«. Cilj prihajajočih aktivnosti v okviru meseca varne rabe interneta je spodbuditi vse deležnike k ustvarjanju prijaznejšega interneta za vse, še posebej za najmlajše uporabnike interneta. Hkrati je tudi povabilo vsem uporabnikom interneta, da na internetu z drugimi komunicirajo na spoštljiv način in tako prispevajo k pozitivni digitalni izkušnji.

O vseh aktivnostih, povezanih z mesecem varne rabe interneta, vas bomo redno obveščali na naši spletni strani, spremljajte tudi naš FacebookTwitter in Instagram račun.

Upamo, da se nam boste pridružili ob praznovanju dneva varne rabe interneta 2018 in tudi sami prispevali k prijaznejšemu internetu!

Nova gradiva

Za izvedbo aktivnosti ob dnevu varne rabe interneta smo pripravili nova gradiva:

Kratke video nasvete za otroke in najstnike »Sejfko sprašuje…strokovnjak odgovarja«:

Pripravljamo izobraževalni seminar za šole

V točki osveščanja o varni rabi interneta SAFE.SI ob dnevu varne rabe interneta 2018 pripravljamo brezplačni izobraževalni seminar za šole (ravnatelje, pomočnike ravnateljev, učitelje, šolske svetovalne delavce) z naslovom »Novosti na področju (varne) rabe tehnologije, škodljivih spletnih vsebin ter tveganih vedenj«, ki bo 6. februarja 2018 od 10:00 do 15:45 potekal v Dvorani A na Gospodarski zbornici Slovenije v Ljubljani (Dimičeva 13).

Predavatelji na seminarju bodo postregli s pregledom najnovejših vsebinskih tveganj in pasti, s katerimi se srečujemo pri uporabi internetnih tehnologij v šoli, pa tudi izven nje in z možnimi oblikami preventive. Pomemben poudarek bo podan tudi vplivu medijev na mlade, predvsem z vidika tveganih vedenj, ki jih spodbujajo.  

Več informacij o dogodku je na voljo tukaj

Aktivnosti na šolah v mesecu varne rabe interneta

Šole in druge organizacije, ki delate z mladimi, prisrčno vabimo, da v mesecu februarju sami organizirate svoj dogodek: učno ali razredno uro, tehniški ali kulturni dan, delavnico, debato, posvet, srečanje ali kakršnokoli drugo aktivnost, ki obravnava problematiko varne in odgovorne rabe interneta in mobilni naprav.

Še prav posebno pozornost želimo nameniti temam spletnega ugleda in pretiranega objavljanja na družabnih omrežjih. Vsakič, ko objavimo informacije na spletu, kjer jih lahko vidijo vsi, izgubimo nekoliko svoje zasebnosti in dopolnimo svoj spletni ugled in digitalni odtis. Z deljenjem selfijev in ostalih informacij preko Facebooka, Viber-ja, Instagrama, Snapchata in drugih omrežij nimamo več nadzora nad tem, kdo vse jih bo videl ali delil naprej. Fotografije, ki krožijo na internetu, je skoraj nemogoče odstraniti, neprimerne objave imajo lahko posledice na različnih področjih, v družbi, v šoli, pri iskanju zaposlitve, ipd. 

Za vas pripravljamo brezplačen spletni paket gradiv, ki vam ga bomo na podlagi vaše registracije poslali ob koncu meseca januarja 2018.

Na podlagi registracije bomo učiteljem poslali dostop do:

  • spletnega paketa gradiv za delo v razredu z učenci, 
  • pasice oz. spletnega bannerja za umestitev na šolsko spletno stran: »Praznujemo dan varne rabe interneta, 6. februar 2018«,
  • interaktivnega zemljevida Slovenije, ki bo prikazoval vse šole podpornice dneva varne rabe interneta in mobilnih naprav.

Prosimo vas, da se za spletni paket prijavite tukaj: https://izobrazevanja.safe.si/SID2018

Zemljevid sodelujočih šol pri aktivnostih v okviru meseca varne rabe interneta 2018

Na spodnjem zemljevidu si lahko pogledate osnovne in srednje šole ter druge zavode, ki so se že prijavili, da bodo sodelovali pri aktivnostih v okviru meseca varne rabe interneta 2018. Zemljevid sodelujočih šol bomo sproti posodabljali. 

Trenutno je prijavljenih 276 učiteljev in drugih strokovnih delavcev iz 253 osnovnih in srednjih šol ter drugih izobraževalnih zavodov. 

 

O dnevu varne rabe interneta

Več kot 100 držav iz celega sveta vsako leto drugi torek v februarju praznuje dan varne rabe interneta. Dan varne rabe interneta je osrednji dogodek evropske mreže centrov za varnejši internet INSAFE (www.saferinternet.org), v katerem delujejo nacionalni točke osveščanja o varnih ter učinkovitih načinih rabe interneta ter IKT tehnologij. Znotraj mreže že od leta 2005 uspešno deluje tudi slovenski Center za varnejši internet in točka osveščanja o varni rabi interneta SAFE.SI (www.safe.si).

Na šestih od sedmih celin je vsako leto organiziranih na stotine dogodkov z namenom dviga ozaveščenosti o varni uporabi spletnih tehnologij. Od leta 2004, ko je dan varne rabe interneta potekal prvič, je znatno prerastel evropske geografske meje in ga sedaj praznujejo že v več kot 100 državah po celem svetu, od Brazilije do Japonske in Kenije.

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija