Dan varne rabe interneta - 11. 2. 2020

Dan varne rabe interneta 2020 je potekal v torek, 11 februarja 2020, pod sloganom »Skupaj za prijaznejši internet«. Cilj aktivnosti v okviru meseca varne rabe interneta je spodbuditi vse deležnike k ustvarjanju prijaznejšega interneta za vse, še posebej za najmlajše uporabnike interneta. Hkrati je tudi povabilo vsem uporabnikom interneta, da na internetu z drugimi komunicirajo na spoštljiv način in tako prispevajo k pozitivni digitalni izkušnji.

Registrirajte se za izvedbo aktivnosti v mesecu varne rabe interneta

Šole in druge organizacije, ki delate z mladimi, prisrčno vabimo, da v mesecu februarju sami organizirate svoj dogodek: učno ali razredno uro, tehniški ali kulturni dan, delavnico, debato, posvet, srečanje ali kakršnokoli drugo aktivnost, ki obravnava problematiko varne in odgovorne rabe interneta in mobilni naprav.

Za vas pripravljamo brezplačen spletni paket gradiv, ki vam ga bomo na podlagi vaše registracije poslali ob koncu meseca januarja 2020.

Na podlagi registracije vam bomo v januarju poslali dostop do:

 • spletnega paketa za učitelje s predlogi delavnic, aktivnosti, predstavitev za delo v razredu z učenci pa tudi starši;
 • pasice oz. spletnega bannerja za umestitev na šolsko spletno stran: »Praznujemo dan varne rabe interneta, 11. februar 2020«;
 • interaktivnega zemljevida Slovenije, ki bo prikazoval vse šole podpornice dneva varne rabe interneta in mobilnih naprav.

Prosimo vas, da se za spletni paket prijavite tukaj: https://izobrazevanja.safe.si/SID2020

O vseh aktivnostih, povezanih z mesecem varne rabe interneta, vas bomo redno obveščali na naši spletni strani, spremljajte tudi naše FacebookTwitter in Instagram profile.

Upamo, da se nam boste pridružili ob praznovanju dneva varne rabe interneta 2020 in tudi sami prispevali k prijaznejšemu internetu!

Nova gradiva

Ob mesecu varne rabe interneta smo pripravili tudi nova gradiva:

Napovedujemo! Na internetu že v vrtcu - izobraževalni seminar o varni in odgovorni rabi interneta za vrtce, 11. februar 2020

V okviru dogodkov ob dnevu varne rabe interneta v mesecu februarju 2020 bomo kot eno izmed ključnih aktivnosti v torek, 11. februar 2020, za vrtce organizirali izobraževalni seminar na temo varne in odgovorne rabe interneta. Zaradi dejstva, da se otroci s spletom in napravami srečajo že zelo zgodaj, pogosto že pred drugim letom starosti, je nujno, da se tudi zaposleni v vrtcih seznanijo s to tematiko in pridobijo osnovna znanja o pravilnih usmeritvah predšolskih otrok ter njihovih staršev za varno in odgovorno uporabo digitalnih medijev. Prav tako bomo udeležencem predstavili najnovejša vsebinska tveganja in pasti, s katerimi se srečujejo pri uporabi tehnologij v vrtcih in z možnimi oblikami preventive.

Na dogodku bodo sodelovali:

 • doc. dr. Dan Podjed iz ZRC SAZU, ki bo predstavil antropološki pogled na uporabo informacijske tehnologije,
 • dr. Andrej Kovačič iz Fakultete za medije, ki bo predstavil sugestivne in prepričevalne tehnike, ki jih sodobni mediji uporabljajo in vplivajo na otroke,
 • dr. med., spec. pediatrije in spec. fizikalne in rehabilitacijske medicine Tina Bregant, ki bo udeležencem predstavila vpliv digitalnih medijev na razvoj otrok,
 • dr. Benjamin Lesjak, Fakulteta za management, Univerza na Primorskem in predavatelj Safe.si, ki bo med drugim spregovoril tudi o tem, kako varno uporabljati tehnologijo v vrtcih,
 • in Marko Puschner Safe.si, Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani, ki bo predstavil priročnik za vzgojitelje v vrtcih in priročnik za starše predšolskih otrok.

Ciljna publika seminarja so zaposleni v vrtcih (ravnatelji, pomočniki ravnateljev, vzgojitelji, svetovalni delavci).

Zemljevid sodelujočih šol pri aktivnostih v okviru meseca varne rabe interneta 2020

Na spodnji povezavi si lahko ogledate zemljevid osnovnih in srednjih šol ter drugih zavodov, ki so se že prijavili, da bodo sodelovali pri aktivnostih v okviru meseca varne rabe interneta 2020. Zemljevid sodelujočih šol sproti posodabljamo.

Trenutno je prijavljenih 306 učiteljev in drugih strokovnih delavcev iz 261 osnovnih in srednjih šol ter drugih izobraževalnih zavodov (28. februar 2020). 

Video: Skupaj za prijaznejši internet!

Evropska mreža centrov za varnejši internet Insafe je ob dnevu varne rabe interneta 2020 pripravila video pod sloganom »Skupaj za prijaznejši internet«.

(Izberete lahko podnapise v slovenskem jeziku.)

Arnesov MOOC tečaj o varni rabi tehnologije za otroke

V mesecu varne rabe interneta vabljeni tudi, da se udeležite Arnesovega tečaja o varni rabi tehnologije za otroke. Vsebine bodo vključevale nasvete, kako poskrbeti bodo učenci ozaveščeni o varnosti na spletu. Učiteljem tečaj priporočamo kot orodje, s katerim bodo njihovi učenci znali več. Varnost na spletu ni nikoli odveč.

 • Vključite se v spletno učilnico z gradivi za otroke
 • Ozavestite učence o spletnih nevarnostih
 • Za ureditev dostopa do spletne učilnice zainteresirani izobraževalci pošljite sporočilo na MOST.VO@arnes.si. Časovni okvir si zastavite sami. 

Več informacij o tečaju je dostopnih tukaj. Tečaj je dostopen preko AAI prijave.

Podporniki dneva varne rabe interneta 2020 in njihove aktivnosti

Ste se v svojem podjetju ali organizaciji odločili, da boste z lastnimi aktivnostmi podprli dan varne rabe interneta 2020? Pišite nam na info@safe.si z opisom aktivnosti in posredovanimi povezavami na morebitna gradiva, da vas bomo uvrstili na seznam podpornikov. Poslali vam bo tudi e-značko, ki jo lahko namestite na spletno stran.

Telemach d.o.o.

Žabec.net

 • promocija meseca oz. dneva varne rabe interneta

O dnevu varne rabe interneta

Več kot 150 držav iz celega sveta vsako leto drugi torek v februarju praznuje dan varne rabe interneta. Na šestih od sedmih celin je vsako leto organiziranih na stotine dogodkov z namenom dviga ozaveščenosti o varni uporabi spletnih tehnologij. Dan varne rabe interneta je osrednji dogodek evropske mreže centrov za varnejši internet www.betterinternetforkids.eu. Znotraj mreže že od leta 2005 uspešno deluje tudi slovenski Center za varnejši internet in točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav Safe.si. 

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija