Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Dan varne rabe interneta - 5. 2. 2019

Dan varne rabe interneta 2019 bo potekal v torek, 5 februarja 2019, pod sloganom »Skupaj za prijaznejši internet«. Cilj prihajajočih aktivnosti v okviru meseca varne rabe interneta je spodbuditi vse deležnike k ustvarjanju prijaznejšega interneta za vse, še posebej za najmlajše uporabnike interneta. Hkrati je tudi povabilo vsem uporabnikom interneta, da na internetu z drugimi komunicirajo na spoštljiv način in tako prispevajo k pozitivni digitalni izkušnji.

O vseh aktivnostih, povezanih z mesecem varne rabe interneta, vas bomo redno obveščali na naši spletni strani, spremljajte tudi naš FacebookTwitter in Instagram račun.

Spletna oddaja za starše v živo: Vzgoja za internet

Starši se pri vzgoji otrok srečujejo s številnimi izzivi. Digitalne tehnologije in internet so prinesli številne nove izzive, s katerimi se pri vzgoji otrok ni vedno lahko soočati. Varovanje zasebnosti, spletno nasilje, objavljanje vsebin in kdaj začeti otroka vpeljevati v uporabo digitalnih tehnologij, so izzivi, ki marsikomu povzročajo skrb.

Da bi staršem podali nekaj napotkov, kako otroke vzgajati za internet, bomo v torek 5. februarja ob 18. uri v našem studiu gostili dva strokovnjaka, ki bosta odgovarjala na najpogostejša vprašanja o vzgoji otrok v povezavi z internetom. Med oddajo bomo preko Twitterja in Facebooka sprejemali tudi vprašanja gledalcev in na izbrana vprašanja pred koncem oddaje tudi odgovorili.

Dr. Albert Mrgole bo osvetlil problematiko s psihološkega vidika. Je sistemski družinski terapevt, psiholog, doktor sociologije in Imago partnerski terapevt ter soavtor knjige Izštekani najstniki in starši, ki štekajo.

Dr. Benjamin Lesjak bo problematiko obdelal s pravnega vidika, prav tako pa bo delil svoje izkušnje, ki jih je pridobil pri izvajanju Safe.si delavnic na osnovnih in srednjih šolah ter predavanj za starše. Je strokovnjak za pravne rešitve informacijske družbe, sodelavec Safe.si in avtor priročnika Problematika spletne varnosti v šolah.

Oddaja bo trajala 50 minut. Ogledali si jo boste lahko v živo preko spleta, kasneje pa bo dostopen tudi posnetek.

Registrirajte se za izvedbo aktivnosti v mesecu varne rabe interneta

Šole in druge organizacije, ki delate z mladimi, prisrčno vabimo, da v mesecu februarju sami organizirate svoj dogodek: učno ali razredno uro, tehniški ali kulturni dan, delavnico, debato, posvet, srečanje ali kakršnokoli drugo aktivnost, ki obravnava problematiko varne in odgovorne rabe interneta in mobilni naprav.

Za vas pripravljamo brezplačen spletni paket gradiv, ki vam ga bomo na podlagi vaše registracije poslali ob koncu meseca januarja 2019.

Na podlagi registracije bomo učiteljem poslali dostop do:

  • spletnega paketa gradiv za delo v razredu z učenci, 
  • pasice oz. spletnega bannerja za umestitev na šolsko spletno stran: »Praznujemo dan varne rabe interneta, 5. februar 2019«,
  • interaktivnega zemljevida Slovenije, ki bo prikazoval vse šole podpornice dneva varne rabe interneta in mobilnih naprav.

Prosimo vas, da se za spletni paket prijavite tukaj: https://izobrazevanja.safe.si/SID2019.

Upamo, da se nam boste pridružili ob praznovanju dneva varne rabe interneta 2019 in tudi sami prispevali k prijaznejšemu internetu!

Zemljevid sodelujočih šol pri aktivnostih v okviru meseca varne rabe interneta 2019

Na spodnji povezavi si lahko ogledate zemljevid osnovnih in srednjih šol ter drugih zavodov, ki so se že prijavili, da bodo sodelovali pri aktivnostih v okviru meseca varne rabe interneta 2019. Zemljevid sodelujočih šol bomo sproti posodabljali. 

Trenutno (23. 1. 2019) je prijavljenih 121 učiteljev in drugih strokovnih delavcev iz 110 osnovnih in srednjih šol ter drugih izobraževalnih zavodov. 

O dnevu varne rabe interneta

Več kot 140 držav iz celega sveta vsako leto drugi torek v februarju praznuje dan varne rabe interneta. Dan varne rabe interneta je osrednji dogodek evropske mreže centrov za varnejši internet INSAFE (www.saferinternet.org), v katerem delujejo nacionalni točke osveščanja o varnih ter učinkovitih načinih rabe interneta ter IKT tehnologij. Znotraj mreže že od leta 2005 uspešno deluje tudi slovenski Center za varnejši internet in točka osveščanja o varni rabi interneta SAFE.SI (www.safe.si).

Na šestih od sedmih celin je vsako leto organiziranih na stotine dogodkov z namenom dviga ozaveščenosti o varni uporabi spletnih tehnologij. Od leta 2004, ko je dan varne rabe interneta potekal prvič, je znatno prerastel evropske geografske meje in ga sedaj praznujejo že v več kot 140 državah po celem svetu, od Brazilije do Japonske in Kenije.

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.