Dan varne rabe interneta - 5. 2. 2019

Dan varne rabe interneta 2019 bo potekal v torek, 5 februarja 2019, pod sloganom »Skupaj za prijaznejši internet«. Cilj prihajajočih aktivnosti v okviru meseca varne rabe interneta je spodbuditi vse deležnike k ustvarjanju prijaznejšega interneta za vse, še posebej za najmlajše uporabnike interneta. Hkrati je tudi povabilo vsem uporabnikom interneta, da na internetu z drugimi komunicirajo na spoštljiv način in tako prispevajo k pozitivni digitalni izkušnji.

O vseh aktivnostih, povezanih z mesecem varne rabe interneta, vas bomo redno obveščali na naši spletni strani, spremljajte tudi naše FacebookTwitter in Instagram profile.

Aplikacija za mlade: Lepa misel

S pomočjo spletne aplikacije Lepa misel vabimo mlade, da ustavijo negativno in se pridružijo gibanju za širjenje prijaznosti na spletu in soustvarijo prijaznejši internet za vse. Mladi lahko svojo kreativnost izrazijo z oblikovanjem kratkih pozitivnih, cool in prijaznih sporočil, ki jih napišejo na virtualno majico. S tem se potegujejo tudi za nagrado. Zbiranje lepih misli se je začelo 1. februarja in bo trajalo do 3. marca, potem pa bo Safe.si tistim avtorjem majic, ki bodo zbrali največ glasov, podelil prave majice z njihovimi mislimi.  

Spletna oddaja za starše v živo: Vzgoja za internet

Digitalne tehnologije in internet so prinesli številne nove izzive, s katerimi se pri vzgoji otrok staršem ni vedno lahko soočati. Vprašanja varovanje zasebnosti, spletnega nasilja, objavljanja vsebin in kdaj sploh začeti otroka vpeljevati v uporabo digitalnih tehnologij marsikomu povzročajo skrbi.

Da bi staršem podali nekaj napotkov, kako otroke vzgajati za internet, bomo v torek 5. februarja ob 18. uri v našem studiu gostili dva strokovnjaka, ki bosta odgovarjala na najpogostejša vprašanja o vzgoji otrok v povezavi z internetom. Med oddajo bomo preko Twitterja in Facebooka sprejemali tudi vprašanja gledalcev in na izbrana vprašanja pred koncem oddaje tudi odgovorili.

Dr. Albert Mrgole bo osvetlil problematiko s psihološkega vidika. Je sistemski družinski terapevt, psiholog, doktor sociologije in Imago partnerski terapevt ter soavtor knjige Izštekani najstniki in starši, ki štekajo.

Dr. Benjamin Lesjak bo problematiko obdelal s pravnega vidika, prav tako pa bo delil svoje izkušnje, ki jih je pridobil pri izvajanju Safe.si delavnic na osnovnih in srednjih šolah ter Safe.si predavanj za starše. Je strokovnjak za pravne rešitve informacijske družbe, sodelavec Safe.si in avtor priročnika Problematika spletne varnosti v šolah.

Oddaja bo trajala 50 minut. Ogledali si jo boste lahko v živo preko spleta, kasneje pa bo dostopen tudi posnetek.

Kaj morajo otroci vedeti o pasteh interneta in sodobnih tehnologij? - brezplačni spletni tečaj o varni rabi interneta in naprav

Na mednarodni dan varne rabe interneta, 5. februarja 2019 je Arnes dal v uporabo nov brezplačni spletni tečaj o varni rabi interneta in naprav - MOST-VO, ki je namenjen učencem druge in tretje triade osnovnih šol.

Arnesov spletni tečaj o varni rabi interneta in naprav za otroke je pripravljen kot dodatno orodje za učitelje in druge izobraževalce, ki ga lahko uporabijo pri svojih aktivnostih.Tečaj pokriva zelo široko paleto vsebin, na način, ki je prilagojen otrokom. Velik poudarek je na vsebinah, ki so za otroke pomembne ob spoznavanju novih medijev - od prepoznavanja prevar in preverjanja resničnosti objavljenega, do spletnega nasilja in zasvojenosti z novimi tehnologijami.

Registrirajte se za izvedbo aktivnosti v mesecu varne rabe interneta

Šole in druge organizacije, ki delate z mladimi, prisrčno vabimo, da v mesecu februarju sami organizirate svoj dogodek: učno ali razredno uro, tehniški ali kulturni dan, delavnico, debato, posvet, srečanje ali kakršnokoli drugo aktivnost, ki obravnava problematiko varne in odgovorne rabe interneta in mobilni naprav.

Za vas pripravljamo brezplačen spletni paket gradiv, ki vam ga bomo na podlagi vaše registracije poslali ob koncu meseca januarja 2019.

Na podlagi registracije bomo učiteljem poslali dostop do:

 • spletnega paketa gradiv za delo v razredu z učenci, 
 • pasice oz. spletnega bannerja za umestitev na šolsko spletno stran: »Praznujemo dan varne rabe interneta, 5. februar 2019«,
 • interaktivnega zemljevida Slovenije, ki bo prikazoval vse šole podpornice dneva varne rabe interneta in mobilnih naprav.

Prosimo vas, da se za spletni paket prijavite tukaj: https://izobrazevanja.safe.si/SID2019.

Upamo, da se nam boste pridružili ob praznovanju dneva varne rabe interneta 2019 in tudi sami prispevali k prijaznejšemu internetu!

Zemljevid sodelujočih šol pri aktivnostih v okviru meseca varne rabe interneta 2019

Na spodnji povezavi si lahko ogledate zemljevid osnovnih in srednjih šol ter drugih zavodov, ki so se že prijavili, da bodo sodelovali pri aktivnostih v okviru meseca varne rabe interneta 2019. Zemljevid sodelujočih šol bomo sproti posodabljali. 

V okviru meseca varne rabe interneta je sodelovalo 264 učiteljev in drugih strokovnih delavcev iz 223 osnovnih in srednjih šol ter drugih izobraževalnih zavodov. 

Podporniki dneva varne rabe interneta 2019 in njihove aktivnosti

Ste se v svojem podjetju ali organizaciji odločili, da boste z lastnimi aktivnostmi podprli dan varne rabe interneta 2019? Pišite nam na info@safe.si z opisom aktivnosti in posredovanimi povezavami na morebitna gradiva, da vas bomo uvrstili na seznam podpornikov. Poslali vam bo tudi e-značko, ki jo lahko namestite na spletno stran.

A1:

 • 13. in 14. februarja bodo izvedli Safe.si izobraževanji za zaposlene,
 • promocija dogodka Spletna oddaja v živo: Vzgoja za internet.

Žabec.net

 • promocija dogodka Pogovor za starše: Vzgoja za internet.

Telekom Slovenije

 • promocija meseca varne rabe interneta.

Hej - Študentska mama

 • promocija dogodka Pogovor za starše: Vzgoja za internet.

Mamiblogerke

 • promocija dogodka Pogovor za starše: Vzgoja za internet,
 • članek o dnevu varne rabe interneta.

Žogice in kravate

 • promocija dogodka Pogovor za starše: Vzgoja za internet.

Kopija nova

 • promocija dneva varne rabe interneta svojim strankam v novičniku.

O dnevu varne rabe interneta

Več kot 140 držav iz celega sveta vsako leto drugi torek v februarju praznuje dan varne rabe interneta. Na šestih od sedmih celin je vsako leto organiziranih na stotine dogodkov z namenom dviga ozaveščenosti o varni uporabi spletnih tehnologij. Dan varne rabe interneta je osrednji dogodek evropske mreže centrov za varnejši internet www.betterinternetforkids.eu. Znotraj mreže že od leta 2005 uspešno deluje tudi slovenski Center za varnejši internet in točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav Safe.si. 

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija