Dan varne rabe interneta - 6. 2. 2024

Dan varne rabe interneta 2024 bomo praznovali 6. februarja 2024. Na Točki osveščanja o varni rabi interneta Safe.si smo pripravili veliko aktivnosti, ki se bodo odvijale preko celega februarja, meseca varne rabe interneta.

Spletno nasilje je velik izziv

Dan varne rabe interneta 2024 je letos posvečen problematiki spletnega nasilja. Da je spletno nasilje med mladostniki velik izziv, vsakodnevno ugotavljamo pri pogovorih z učenci in dijaki na Safe.si delavnicah (letno jih izvedemo okoli 800), kjer že učenci četrtih razredov osnovne šole redno pripovedujejo, da so bili žrtve, povzročitelji ali priče spletnega nasilja, posamezni primeri pa se pojavljajo tudi v nižjih razredih. Da so mladostniki močno vpleteni v spletno nasilje, kažejo tudi raziskave tega področja.

Spletnega nasilja ne smemo tolerirati, saj mladostniki blažje oblike spletnega nasilja normalizirajo, a zaradi njega kljub temu trpijo. Prav tako je zakoreninjeno napačno in škodljivo prepričanje, da si je žrtev sama kriva, da je žrtev spletnega nasilja. Številni povzročitelji in priče medvrstniškega spletnega nasilja pa so prepričani, da je vse skupaj le šala in zabavno in se ne zavedajo, da žrtev zaradi tega trpi.

Da bi opozorili mladostnike, učitelje in starše na perečo problematiko spletnega nasilja, smo v okviru dneva varne rabe interneta pripravili številne aktivnosti, s katerimi osveščamo o problematiki spletnega nasilja. Vabimo vas, da se pridružite našim aktivnostim ali pa pripravite svoje in tako osveščate o problematiki spletnega nasilja.

Registrirajte se za izvedbo aktivnosti v mesecu varne rabe interneta

Šole in druge organizacije, ki delate z mladimi, prisrčno vabimo, da v mesecu februarju sami organizirate svoj dogodek: učno ali razredno uro, tehniški ali kulturni dan, delavnico, debato, posvet, srečanje ali kakršnokoli drugo aktivnost, ki obravnava problematiko varne in odgovorne rabe interneta in mobilnih naprav s poudarkom na problematiki nasilja na spletu med otroki in mladostniki.

Za vas smo pripravili brezplačen spletni paket gradiv, ki vam ga bomo poslali na podlagi vaše registracije.

Na podlagi registracije vam bomo poslali dostop do:

  • spletnega paketa za učitelje s predlogi delavnic, aktivnosti, predstavitev za delo v razredu z učenci in dijaki;
  • pasice oz. spletnega bannerja za umestitev na šolsko spletno stran: »Praznujemo dan varne rabe interneta, 6. februar 2024«;
  • interaktivnega zemljevida Slovenije, ki bo prikazoval vse šole podpornice dneva varne rabe interneta in mobilnih naprav.

Prosimo vas, da se za spletni paket gradiv prijavite preko obrazca za prijavo na paket gradiv >>

O vseh aktivnostih, povezanih z mesecem varne rabe interneta, vas bomo redno obveščali na naši spletni strani, spremljajte tudi naše FacebookX in Instagram profile.

Spletno nasilje: prepoznavanje, obvladovanje in ukrepanje - konferenca ob izidu priročnika za šolske delavce

Soočanje s spletnim nasiljem je lahko težavno, zato smo na Safe.si v sodelovanju z Inšpektoratom Republike Slovenije za šolstvo, Skupnostjo Centrov za socialno delo in Upravo kriminalistične policije Generalne policijske uprave pripravili priročnik o spletnem nasilju, ki bo v pomoč šolskim delavcem pri obravnavi incidentov spletnega nasilja. Ob izidu bomo organizirali konferenco, na kateri bomo predstavili ugotovitve o razširjenosti in dojemanju spletenega nasilja med mladostniki, pomenu in načinu vzgojnega delovanja VIZ na področju preprečevanja spletnega nasilja, vlogo policije pri obravnavi spletnega nasilja, vlogo centrov za socialno delo in pa priporočila za delo s starši in preventivo. Predavali bodo avtorji priročnika.

Napovednik za konferenco o Spletnem nasilju

Na konferenco vabimo ravnateljice in ravnatelje, svetovalne delavce in delavke, učiteljice in učitelje in druge, ki delajo z mladostniki.

Osveščevalna videa Kako lahko pomagaš, če si priča ...

Pripravili smo dva osveščevalna videa na temo spletnega nasilja, s katerima nagovarjamo mladostnike, da ustrezno ukrepajo, če so priča spletnemu nasilju. Če vidimo, da je nekdo žrtev nasilja, potem ustrezno ukrepajmo. Na družabnih omrežjih lahko nasilne komentarje in posameznike prijavimo. Če gre za hujše oblike nasilja, je treba o tem obvestiti odrasle, lahko učitelje v šoli ali starše. Če gre za kaznivo dejanje (npr. deljenje intimnih fotografij mladoletnih oseb, izsiljevanje, grožnje ipd.), potem je treba obvestiti tudi Policijo, pred tem pa shraniti dokaze nasilja.

Zemljevid sodelujočih šol pri aktivnostih v okviru meseca varne rabe interneta 2024

Na spodnji povezavi si lahko ogledate zemljevid osnovnih in srednjih šol ter drugih zavodov, ki so se že prijavili, da bodo sodelovali pri aktivnostih v okviru meseca varne rabe interneta 2024. Zemljevid sodelujočih šol sproti posodabljamo.

Trenutno je prijavljenih 393 učiteljev in drugih strokovnih delavcev iz 312 osnovnih in srednjih šol ter drugih izobraževalnih zavodov (28.2.2024). 

Podporniki dneva varne rabe interneta 2024 in njihove aktivnosti

Ste se v svojem podjetju ali organizaciji odločili, da boste z lastnimi aktivnostmi podprli dan varne rabe interneta 2024? Pišite nam na info@safe.si z opisom aktivnosti in povezavami na morebitna gradiva, da vas bomo uvrstili na seznam podpornikov. Poslali vam bomo tudi e-značko, ki jo lahko namestite na spletno stran.

Amnesty international – Kampanija Očistimo splet ob dnevu varne rabe interneta

Amnesty international je pripravil kampanjo, ki bo potekala na digitalni plarformi StandByMe, kjer bodo vsak dan med 5. in 9. februarjem odprli eno aktivnost: Slovar spola, Spraševanje ali pritisk za privolitev, Napiši sporočilo prek WhatsAppa, Ustvarite svoje meme in Komentirajte objave v družbenih medijih.  Namen aktivnosti je naučiti se več o lastnem vedenju, kako lahko prispeva k stereotipom na podlagi spola ali jih vzdržuje, ter si pridobiti znanje, ki nas lahko opolnomoči in spodbudi k temu, da se borimo proti spletnemu nasilju na podlagi spola.

Kampanja Očistimo splet in digitalna platforma StandByMe2.0 sta del prizadevanj, da se zoperstavimo nasilju na podlagi spola na spletu in v fizičnem življenju. V okviru projekta pripravljamo celovit izobraževalni program, sestavljen iz aktivnosti na spletu in v živo, med drugim bodo mladi to pomlad organizirali svoje akcije

RTV Slovenija

Praznovanju dneva varne rabe interneta 6. februarja se je aktivno pridružila RTV Slovenija, ki bo od 1.2. do 10.2. prikazala številne oddaje o varni rabi interneta. V številnih zanimivih TV, radijskih in spletnih vsebinah bodo opozorili na aktualna in pereča vprašanja v družbi, povezana z uporabo naprav z zasloni in interneta. Oddaje so namenjene otrokom, mladostnikom, učiteljem, staršem in starejšim.

O dnevu varne rabe interneta

V okoli 180 državah iz celega sveta vsako leto v torek v drugem tednu februarja praznujemo dan varne rabe interneta. Na šestih od sedmih celin je vsako leto organiziranih na stotine dogodkov z namenom dviga ozaveščenosti o varni uporabi spletnih tehnologij. Dan varne rabe interneta je osrednji dogodek evropske mreže centrov za varnejši internet www.betterinternetforkids.eu. Znotraj mreže že od leta 2005 uspešno deluje tudi slovenski Center za varnejši internet in točka osveščanja o varni rabi interneta Safe.si, ki je koordinator aktivnosti ob dnevu varne rabe interneta.

Upamo, da se nam boste pridružili ob praznovanju dneva varne rabe interneta 2024 in tudi sami prispevali k prijaznejšemu internetu.

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija