Konferenca ob izidu priročnika za šolske delavce o spletnem nasilju

22.1.2024

Mladostniki, ki uporabljajo internet, predvsem družbena omrežja in aplikacije, ki omogočajo medsebojno komunikacijo, se srečujejo z različnimi oblikami spletnega nasilja. Pri tem so lahko priče, žrtve ali povzročitelji. Pogosto gre za medvrstniško nasilje med učenci ali dijaki šole. Zato se problematika spletnega nasilja mnogokrat prenese v šolsko okolje, kjer se morajo z njim ukvarjati šolski delavci.

Soočanje s spletnim nasiljem je lahko težavno, zato smo na Safe.si v sodelovanju z Inšpektoratom Republike Slovenije za šolstvo, Skupnostjo Centrov za socialno delo in Upravo kriminalistične policije Generalne policijske uprave pripravili priročnik o spletnem nasilju, ki bo v pomoč šolskim delavcem pri obravnavi incidentov spletnega nasilja. Na konferenci ob izidu priročnika bomo predstavili ugotovitve o razširjenosti in dojemanju spletenega nasilja med mladostniki, pomenu in načinu vzgojnega delovanja VIZ na področju preprečevanja spletnega nasilja, vlogo policije pri obravnavi spletnega nasilja, vlogo centrov za socialno delo in pa priporočila za delo s starši in preventivo.

Na konferenco, ki jo organiziramo v okviru aktivnosti ob dnevu varen rabe interneta, vabimo ravnateljice in ravnatelje, svetovalne delavce in delavke, učiteljice in učitelje in druge, ki delajo z mladostniki. Konferenca je brezplačna, obvezna pa je predhodna prijava.

Naslov: Spletno nasilje: prepoznavanje, obvladovanje in ukrepanje - konferenca ob izidu priročnika za šolske delavce
Datum: 14.2.2024
Ura: 8:30 - 15:00
Lokacije: Velika dvorana, Fakulteta za družbene vede, Kardeljeva ploščad 5, 1000 Ljubljana

Program konference:

8:30 – 9:00

Registracija

9:00 – 9:30

Pozdravni nagovori: prodekan FDV dr. Samo Uhan, dr. Emilija Stojmenova Duh, ministrica za digitalno preobrazbo in dr. Darjo Felda, minister za vzgojo in izobraževanje.

9:30 – 9:45

Predstavitev priročnika – Marko Puschner, Safe.si, UL FDV

9:45 – 10:30

Spletno nasilje in njegove posledice – Ajda Petek, Safe.si UL FDV

10:30 – 11:00

Odmor s kavo, čajem, rogljički in sadjem

11:00 – 11:45

Vzgojno delovanje in ukrepanje VIZ – dr. Simon Slokan, Inšpektorat RS za šolstvo

11:45 – 12:30

Vloga policije pri obravnavi spletnega nasilja – Nina Mezinec, Uprava kriminalistične policije Generalne policijske uprave

12:30 – 13:30

Odmor s sendviči, kavo in čajem

13:30 – 14:15

Centri za socialno delo in spletno nasilje – Irena Zemljič, Skupnost centrov za socialno delo Slovenije in Saša Car, Center za socialno delo Pomurje

14:15 – 14:55

Sodelovanje s starši in pomen preventive – dr. Benjamin Lesjak, UP FM, sodelavec Safe.si

14:55 – 15:00

Zaključek

Prijave na konferenco so mogoče do 9. februarja 2024 oz. do zasedbe prostih mest.

PriponkaVelikost
PDF icon Program konference935.42 KB

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija