Dan varne rabe interneta - 8. 2. 2022

Dan varne rabe interneta 2022 bomo praznovali 8. februarja. Letos ga posvečamo temi spletnih prevar, zavajanj in neresničnih vsebin na spletu, ki imajo negativne vplive na mlade uporabnike interneta. Internet je okolje, kjer lahko kdorkoli objavi skoraj karkoli. Vsebine pa niso vedno preverjene in verodostojne, včasih je za njimi skrit komercialni interes ali celo nedobronamerni motiv. Tako so mladi izpostavljeni zavajajočim vsebinam, neresničnim informacijam, prevaram in škodljivim izzivom. Vse to pa ima lahko vpliv tako na duševno kot fizično zdravje, predstave o življenju in samopodobo mladostnikov.

Ozaveščanje mladih in učenje kritičnega presojanja spletnih vsebin sta izredno pomembna. Mlade želimo opolnomočiti z znanjem in drugimi orodji, s pomočjo katerih bodo lahko presojali, ali neki videni vsebini lahko zaupajo ali ne, pa naj gre za video na Youtube, članek na spletni strani ali objavo vplivneža na družabnem omrežju.

Spremljajte nas, da boste pravočasno obveščeni o dogodkih in aktivnostih, ki jih pripravljamo.

Internetne prevare in neresnice – spletni pogovorni dogodek za učitelje in druge šolske delavce

Dogodek za učitelje ob dnevu varne rabe interneta 2022

Točka osveščanja o varni rabi interneta Safe.si skupaj z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport pred dnevom varne rabe interneta pripravlja 60-minutni spletni pogovorni dogodek na temo spletnih prevar in spletnih dezinformacij, ki so jim izpostavljeni učitelji in šolski delavci.

V času COVID-19 epidemije se vsi srečujemo z različnimi izzivi, ki so povezani s povečano uporabo sodobne tehnologije. Eno izmed perečih področij, ki jih želimo osvetliti, so spletne prevare, neresnice in polresnice, s katerimi se srečujemo pri uporabi interneta. Sodelujoči bodo spregovorili o najpogostejših prevarah, s katerimi se srečujejo učitelji in šolski delavci, ter o prepoznavanju spletnih dezinformacij in kredibilnih virov, o čemer bosta govorila strokovnjaka SI-CERTa in Safe.si. Predvidoma bomo predstavili tudi primer dobre prakse poučevanja o spletnih dezinformacijah v učilnici.

Dogodek smo organizirali v okviru aktivnosti ob dnevu varne rabe interneta, 8.2.2022.

Registrirajte se za izvedbo aktivnosti v mesecu varne rabe interneta

Šole in druge organizacije, ki delate z mladimi, prisrčno vabimo, da v mesecu februarju sami organizirate svoj dogodek: učno ali razredno uro, tehniški ali kulturni dan, delavnico, debato, posvet, srečanje ali kakršnokoli drugo aktivnost, ki obravnava problematiko varne in odgovorne rabe interneta in mobilnih naprav.

Za vas smo pripravili brezplačen spletni paket gradiv, ki vam ga bomo poslali na podlagi vaše registracije. Pripravili smo gradiva, ki jih lahko uporabite tudi za izvedbo aktivnosti na daljavo.

Na podlagi registracije vam bomo poslali dostop do:

  • spletnega paketa za učitelje s predlogi delavnic, aktivnosti, predstavitev za delo v razredu (ali na spletu) z učenci;
  • pasice oz. spletnega bannerja za umestitev na šolsko spletno stran: »Praznujemo dan varne rabe interneta, 8. februar 2022«;
  • interaktivnega zemljevida Slovenije, ki bo prikazoval vse šole podpornice dneva varne rabe interneta in mobilnih naprav.

Prosimo vas, da se za spletni paket prijavite na:

O vseh aktivnostih, povezanih z mesecem varne rabe interneta, vas bomo redno obveščali na naši spletni strani, spremljajte tudi naše FacebookTwitter in Instagram profile.

Zemljevid sodelujočih šol pri aktivnostih v okviru meseca varne rabe interneta 2022

Na spodnji povezavi si lahko ogledate zemljevid osnovnih in srednjih šol ter drugih zavodov, ki so se že prijavili, da bodo sodelovali pri aktivnostih v okviru meseca varne rabe interneta 2022. Zemljevid sodelujočih šol sproti posodabljamo.

Trenutno je prijavljenih 307 učiteljev in drugih strokovnih delavcev iz 265 osnovnih in srednjih šol ter drugih izobraževalnih zavodov (28. februar 2022). 

Podporniki dneva varne rabe interneta 2022 in njihove aktivnosti

Ste se v svojem podjetju ali organizaciji odločili, da boste z lastnimi aktivnostmi podprli dan varne rabe interneta 2022? Pišite nam na info@safe.si z opisom aktivnosti in povezavami na morebitna gradiva, da vas bomo uvrstili na seznam podpornikov. Poslali vam bomo tudi e-značko, ki jo lahko namestite na spletno stran.

O dnevu varne rabe interneta

Več kot 150 držav iz celega sveta vsako leto drugi torek v februarju praznuje dan varne rabe interneta. Na šestih od sedmih celin je vsako leto organiziranih na stotine dogodkov z namenom dviga ozaveščenosti o varni uporabi spletnih tehnologij. Dan varne rabe interneta je osrednji dogodek evropske mreže centrov za varnejši internet www.betterinternetforkids.eu. Znotraj mreže že od leta 2005 uspešno deluje tudi slovenski Center za varnejši internet in točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav Safe.si. 

Upamo, da se nam boste pridružili ob praznovanju dneva varne rabe interneta 2022 in tudi sami prispevali k prijaznejšemu internetu!

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija