Varnost in zasebnost v aplikaciji Messenger

Messenger je priljubljena aplikacija za medsebojno komuniciranje. Vezana je na uporabo Facebooka, zato so tudi nekatere nastavitve vezane na nastavitve na facebooku.

Vodič vsebuje navodila za:

Nastavitve zasebnosti

Messenger nima ločenih nastavitev zasebnosti. Zasebnost v aplikaciji Messenger je odvisna od nastavitev zasebnosti Facebooka. Za urejanje nastavitev zasebnosti kliknemo na svojo profilno sliko, kjer se nam prikaže naš profil.

Messenger - nastavitve zasebnosti

Nato po zaslonu drsimo navzdol, dokler ne pridemo do možnosti »Account Settings

Nastavitve zasebnosti Messenger

S klikom na »Account Settings« bomo preusmerjeni na Facebookove nastavitve zasebnosti. Za nastavitve zasebnosti glej Zaščita zasebnosti na Facebooku.

Prikaz aktivnosti

Messenger omogoča, da se ne prikaže, ko smo aktivni. Prikaz aktivnosti lahko nastavljamo na profilni strani, kjer izberemo možnost »Active Status.«

Nastavitve statusa na Messenegerju

Privzeto je izbran prikaz naše aktivnosti. Če želimo naš status označiti kot neaktiven, kliknemo na krogec zraven možnosti »Show when you`re active« - tako bomo mi na videz neaktivni, prav tako pa ne bomo videli kdo od naših prijateljev oziroma stikov je aktiven.

Izklop prenosa stikov iz imenika telefona

Messenger ima privzeto funkcijo, ki omogoča prenos vseh naših kontaktnih podatkov iz telefona na svoje strežnike. Če ne želimo, da Messenger oziroma Facebook na svoj strežnik prenaša naše stike iz imenika, lahko to izklopimo. Na profilni strani izberemo, izberemo možnost »People« in nato »Upload Contacts«. Potem izberemo možnost »Turn Off«.

Izklop uploada podatkov na Messengerju

Izklop obvestil o prejetih sporočilih za posamezne sogovornike

Če ne želimo prejemati obvestil o novih sporočilih posameznih sogovornikov, lahko to izklopimo. Kliknemo na pogovor s to osebo. V zgornjem desnem kotu kliknemo na »i«. Izberemo možnost »Mute«. Messenger nam ponudi možnosti za koliko časa želimo izklopiti obvestila o sporočilih te osebe. Izberemo možnost, ki nam ustreza.

Messenger izklop obvestil

Ignoriranje sporočil

Če nam nekdo neprestano pošilja sporočila, ki jih ne želimo brati, lahko ta sporočila prezremo. Kliknemo na pogovor s to osebo, izberemo »i« in možnost »Ignore Messages«. Messenger nas vpraša, ali želimo ignorirati ta pogovor, kar pomeni, da ne bomo prejeli obvestila, ko ta oseba z nami vzpostavi stik, pogovor pa se prestavi v mapo »Message Requests«. Izberemo »Ignore«

Ignoriranje sporočil na Messengerjem

Blokiranje prejemanja sporočil od nekoga in blokiranje posameznika

Če želimo blokirati prejemanje sporočil nekoga ali nekoga, ki nas nadleguje, odpremo pogovor s to osebo in izberemo »i«. Potem izberemo možnost »Block«.

Blokiranje uporabnika na Messengerju

Na voljo imamo dve možnosti. Lahko blokiramo sporočila, »Block Messages from…« ali blokiramo to osebo na Facebooku, tako da izberemo možnost »Block…on Facebook«. V slednjem primeru nas Messenger preusmeri na Facebook, kjer izberemo možnost »Blokiraj«.

Blokiranje uporabnika na Messengerju

Izbris poslanega sporočila

Messenger nam omogoča, da izbrišemo sporočilo, ki smo ga poslali. To lahko storimo do 10 minut po tistem, ko smo sporočilo poslali. Ko pošljemo sporočilo, ki ga nismo želeli, kliknemo nanj z dolgim pritiskom. Pojavi se nam možnost »Remove«.

Izbris poslanega sporočila na Messengerju

Messenger nas bo vprašal, ali želimo odstraniti za vse (Remove for everyone) ali odstraniti samo za nas (Remove for you).

Odstranitev sporočila na messengerju

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija