Facebook

Facebook je družabno omrežje, ki uporabnikom nudi široko paleto storitev – lahko objavljajo komentarje, fotografije in povezave do novic ali drugih zanimivih vsebin na spletu, igrajo igre, klepetajo, si ogledujejo videe v živo in še več. Njegov glavni namen je, da registriranim uporabnikom omogoča ustvarjanje profilov, objavljanje, predvsem pa ohranjanje stikov s prijatelji, družino in sodelavci.

Facebook je ustanovil Mark Zuckerberg, ko je leta 2004 študiral na Harvardu. Od svoje ustanovitve je postal zelo priljubljeno družabno omrežje, ki je privabilo ljudi vseh starosti z vsega sveta. Omogoča uporabnikom, da si ustvarijo brezplačen profil in se povežejo s sorodniki, prijatelji, sodelavci ali ljudmi, ki jih ne poznajo. Uporabniki si lahko izmenjavajo slike, glasbo, videoposnetke in druge vsebine ter izražajo lastno mnenje. Če se želimo povezati z osebo, ji pošljemo »Prošnjo za prijateljstvo«, če oseba to prošnjo sprejme, lahko z njo komuniciramo, prav tako pa vidimo njene objave ter jih všečkamo ali komentiramo. Poleg tega lahko uporabniki tudi všečkajo druge strani in profile, ki jih zanimajo. Na primer, oboževalec določene glasbene skupine lahko sledi tej skupini in njenim objavam, tako da všečka njihovo stran na Facebooku.

Facebook je dostopen prek spletnega mesta ali prek aplikacije, ki si jo lahko naložimo, a zasede zelo veliko prostora. Facebook je zato razvil tudi različico Facebook Lite, ki nam sicer ne nudi vsega, kar nam nudi Facebook, a je dovolj za osnovno uporabo. Če imamo telefon, ki nima veliko prostora za shranjevanje, ali če je naš telefon prepočasen zaradi vseh aplikacij, ki smo jih naložili, je Lite različica dober način za pospešitev delovanja telefona, varčevanje s prostorom ali zmanjšanje porabe podatkov.

Tveganja

Za uporabo je določena minimalna starost 13 let. V primeru, da se mlajši osebi vseeno uspe registrirati na Facebook, in se tovrstna zloraba odkrije, se Facebook zavezuje, da bo takoj po obvestilu, izbrisal profil te osebe.

Svoj profil na Facebooku je mogoče nastaviti kot »javnega« ali kot »zasebnega«. Če je profil javen, si ga lahko ogleda kdorkoli in v takšnem primeru je verjetnost, da bo uporabnik izpostavljen določenim tveganjem, višja. Še posebej najstniki na spletu pogosto objavljajo preveč osebnih podatkov. Facebook prav tako omogoča ljudem iz vsega sveta, da se povežejo, ne le z znanci, ampak tudi z neznanci ter se na tak način prav tako izpostavljajo nekaterim tveganjem, kot sta na primer spletno ustrahovanje in spletno nadlegovanje.

Ker je Facebook tudi priljubljen prostor za različna podjetja, ne zgolj za posameznike, moramo biti prav tako previdni pri prepoznavanju različnih prevar (pojav nagradnih iger, ki to sploh niso in s prevaro pridobijo naše osebne podatke). Zelo veliko pozornost moramo posvetiti raznim igram in drugim zabavnim aplikacijam, ki zbirajo podatke z našega profila. Veliko aplikacij je narejenih zgolj z namenom zbiranja podatkov o uporabnikih, ki se nato obdelujejo in uporabljajo tudi za manipuliranje z javnim mnenjem, posamezniki in skupinami posameznikov.

Zasebnost

Da se izognemo tveganjem (spletno ustrahovanje, spletno nadlegovanje, neprimerne vsebine, spletne prevare ipd.), upoštevajmo nekaj glavnih pravil pri uporabi Facebooka:

Pazimo, kaj objavljamo:

Ne objavljajmo preveč osebnih podatkov, še posebno takšnih, ki bi lahko izdali našo lokacijo (fotografije, na katerih se vidi, kje stanujemo, naš naslov), telefonsko številko, elektronski naslov ipd. Prav tako bodimo pazljivi, kakšne fotografije objavljamo in o čem pišemo: naše fotografije in objave lahko vidi tudi naš bodoči delodajalec, ki si lahko na podlagi tega o nas ustvari napačno sliko.

Ohranimo zasebnost:

Nekateri ljudje preveč zaupajo drugim in pozabljajo, da lahko milijoni vidijo zasebne podatke, ki jih objavljajo; to vključuje tudi kriminalce, ki iščejo svojo naslednjo žrtev. Najpametneje v tem primeru je, da svoj profil nastavimo kot »zasebnega« in tako preprečimo, da bi vsakdo dostopal do naše identitete.

Ne srečujmo se s tujci:

Bodimo previdni, s kom se srečamo v živo. Na Facebooku je množica lažnih profilov (fake profilov), zato ni nujno, da je oseba, s katero smo prek Facebooka komunicirali, tudi v resnici ta, za katero se izdaja.

Ne nasedajmo spletnim prevaram:

Če na primer podjetje, za katero nismo še nikoli slišali, objavi nagradno igro, v kateri nam ponuja nov avto, sodelovanje pa od nas zahteva osebne podatke, nam bi to moralo postati sumljivo. Čisto mogoče je, da gre za prevaro, zato pri sodelovanju v različnih nagradnih igrah, vedno preverimo pogoje sodelovanja. Ti morajo biti obvezno objavljeni.

Prijavimo in blokirajmo:

V primeru nadlegovanja, ustrahovanja, objavljanja in širjenja neprimernih vsebin, sovražnega govora, žaljenja in drugih oblik nezakonitih spletnih vsebin, ki niso v skladu s Facebookovimi smernicami, osebo prijavimo Facebooku oziroma jo blokirajmo.

Če imaš na Facebooku težave, obišči naše Središče za pomoč!

Facebook o uporabnikih zbira veliko informacij, jih obdeluje in prodaja drugim podjetjem. To jim je glavni vir prihodkov. Na spletni strani "Uporabljaj Facebook" lahko preverite, kaj vse Facebook zbira in kaj s podatki počne in si pomagate pri odločitvi, ali je Facebook primeren za vas ali ne.

Starostna meja

Facebook lahko uporabljaš le v primeru, da si star vsaj 13 let! V primeru, da se mlajši osebi vseeno »uspe« registrirati na Facebook, in se tovrstna zloraba odkrije, se Facebook zavezuje, da bo takoj po obvestilu, zbrisal profil te osebe! Obrazec za prijavo mladoletne osebe.

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija