Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Spletno in mobilno trpinčenje - 10 naj nasvetov

Kako lahko sam preprečiš spletno nadlegovanje?
  1. Svoje telefonske številke, e-maila, naslova ne objavljaj na spletu! Če nadlegovalci ne bodo imeli dostopa do teh informacij, jih tudi ne bodo mogli zlorabiti.
  2. Vsak ne more biti tvoj spletni prijatelj! Za prijatelje v družabnih omrežjih in klepetu sprejemaj le ljudi, ki jih dobro poznaš in se razumeš z njimi. 
  3. Svojega gesla ne zaupaj nikomur! Prav tako ne puščaj odklenjenega telefona ali odprtih profilov na javnih računalnikih! 
  4. Skrbi za svoj spletni ugled: ne pusti se slikati/snemati v vsaki situaciji, preverjaj, kaj drugi o tebi objavljajo na spletu!
  5. Upoštevaj spletni bonton. V virtualnem svetu veljajo ista pravila kot v realnem svetu. Bodi tak, kot želiš, da so drugi do tebe. 
Kako ukrepati v primeru spletnega nasilja?
  1. Zavedaj se, da nisi ti kriv, če te nadlegujejo! Spletno nadlegovanje je nedopustno vedno in povsod!
  2. Ne odgovarjaj na sporočila, ki so sovražna ali te žalijo. To ponavadi še spodbudi nadlegovalca. Ne pusti se izsiljevati! Blokiraj pošiljatelja! 
  3. Shrani sporočilo, naredi zaslonsko sliko klepeta, profila, slike – zelo pomembno je, da imaš dokaz nadlegovanja, ko boš iskal pomoč ali želel primer prijaviti. 
  4. Povej odrasli osebi, ki ji zaupaš! Pokliči Tom telefon na 116 111! Prijavi na spletni strani, v igri, na družabnem omrežju, forumu, mobilnemu operaterju …
  5. Ne bodi nema priča: ne toleriraj nadlegovanja drugih! 

Priporočeni videi: 

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.