Spletno in mobilno trpinčenje - 10 naj nasvetov

Kako lahko sam preprečiš spletno nadlegovanje?
 1. Svoje telefonske številke, e-maila, naslova ne objavljaj na spletu! Če nadlegovalci ne bodo imeli dostopa do teh informacij, jih tudi ne bodo mogli zlorabiti.
 2. Vsak ne more biti tvoj spletni prijatelj! Za prijatelje v družabnih omrežjih in klepetu sprejemaj le ljudi, ki jih dobro poznaš in se razumeš z njimi. 
 3. Svojega gesla ne zaupaj nikomur! Prav tako ne puščaj odklenjenega telefona ali odprtih profilov na javnih računalnikih! 
 4. Skrbi za svoj spletni ugled: ne pusti se slikati/snemati v vsaki situaciji, preverjaj, kaj drugi o tebi objavljajo na spletu!
 5. Upoštevaj spletni bonton. V virtualnem svetu veljajo ista pravila kot v realnem svetu. Bodi tak, kot želiš, da so drugi do tebe. 
Kako ukrepati v primeru spletnega nasilja?
 1. Zavedaj se, da nisi ti kriv, če te nadlegujejo! Spletno nadlegovanje je nedopustno vedno in povsod! Ne pusti se izsiljevati!
 2. Jasno postavi mejo. Zahtevaj, da storilec preneha. Povej, da ti tako obnašanje ni všeč. Poskusi odgovoriti s humorjem, to se pogosto izkaže kot uspešna strategija. 
 3. Ne odgovarjaj tudi sam s sovražnostjo in žalitvami. To ponavadi dodatno spodbudi nadlegovalca in povzroči še več nasilja. Blokiraj pošiljatelja! 
 4. Shrani sporočilo, naredi zaslonsko sliko klepeta, profila, slike – zelo pomembno je, da imaš dokaz nadlegovanja, ko boš iskal pomoč ali želel primer prijaviti. 
 5. Povej odrasli osebi, ki ji zaupaš! Pokliči Tom telefon na 116 111! 
 6. Prijavi na spletni strani, v igri, na družabnem omrežju, forumu, mobilnemu operaterju …
 7. Ne bodi nema priča: ne toleriraj nadlegovanja drugih! 

Priporočene novice:

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija