Zaklepanje zaslona telefona ali tablice

Zaklepanje zaslona telefona ali tablice je pomembna zaščita, ki se ji ne smemo odreči na račun udobja oz. lenobe. S tem zaklepanjem namreč poskrbimo, da ne more vsakdo brskati po njem. Tudi če nam telefon ukradejo, z vklopljenim zaklepanjem otežimo dostop do telefona, predvsem pa podatkov, ki so v njem shranjeni. Kraja identitete je brez zaščitenega zaslona mobilne naprave mačji kašelj in velika težava za žrtev. Z zaklepanjem tudi poskrbimo, da nam ne bi prijatelji ali sošolci brskali po telefonu, če nam ga na hitro vzamejo ali si ga »sposodijo«.

Proizvajalci telefonov omogočajo različne načine odklepanja telefon. Kakšni načini so na voljo, je odvisno od lastnosti in zmogljivosti telefona.

Prstni odtis

Zagotovo je najbolj preprost način odklepanja telefona s prstnim odtisom. Pogoj pa je, da telefon ima čitalnik prstnih odtisov. Ta je lahko na zadnji strani, na eni od stranic telefona, pod zaslonom (npr. pri nekaterih modelih iPhone in iPad) ali pa v samem zaslonu. Pred prvo uporabo moramo prst, ki ga bomo uporabljali na čitalniku prstnih odtisov, poskenirati, nato pa telefon odklenemo tako, da prst položimo na čitalnik prstnih odtisov.

Gre za zelo praktičen in varen način odklepanja telefona. Težave lahko nastanejo, če imamo prst moker ali poškodovan (npr. zaščiten z obližem). Ker je prstni odtis unikaten za vsakega človeka, je to dober način zaklepanja zaslona.

PIN-koda

Pin koda je najbolj razširjena oblika zaklepanje in odklepanja zaslona. Za odklepanje nastavimo številčno kodo, ki je dolga najmanj štiri številke, lahko pa vsebuje tudi več znakov. Več kot ima znakov, boljšo zaščito nudi. Izogibamo se kodam, ki jih je preprosto ugotoviti, kot so 1234, 123456, 1111, 2222, 0987 9876 ipd. Za odklep kodo vtipkamo.

Geslo

Geslo deluje podobno kot PIN-koda. Razlika je, da se poleg številk lahko uporabijo tudi črke in drugi znaki. Zaklepanje zaslona z geslom nudi boljšo zaščito kot zaklepanje s PIN-kodo, saj so gesla lahko bolj kompleksna. Geslo mora vsebovati vsaj štiri znake. Pomembno pa je, da upoštevamo pravila za dobra gesla in ne uporabljamo slabih gesel. Izogibamo se uporabi imen družinskih ljubljenčkov, družinskih članov, letnic rojstev ipd.

Vzorec

Odklepanje zaslona z vzorcem je način, ko s prstom drsimo preko pik, ki se izrišejo na zaslonu in oblikujemo vzorec. Gre za varen način zaklepanja, če uporabimo dovolj zapleten vzorec. Je pa lahko tak način odklepanja utrujajoč, zaradi pogostega risanja vzorca.

Odklepanje zaslona z obrazom

Nekateri modeli telefonov omogočajo odklepanje zaslona z obrazom. Odklepanje deluje tako, da pogledamo v zaslon telefona (ali proti kameri telefona nad zaslonom) in telefon nas prepozna ter se odklene. Postopek je lahko zelo hiter in močno olajša uporabo. Lahko pa pride do težav pri odklepanju, če svetloba ni ustrezna ali spremenimo videz. Prav tako je v določenih primerih mogoče telefon odkleniti s fotografijo, ki jo pridržimo pred zaslonom oz. kamero.

Navodila za aktiviranje različnih načinov zaklepanja zaslona

Pri Android telefonih in tablicah nastavitve zaklepanja nastavimo v »Nastavitve« in »Varnost«. Je pa to odvisno od proizvajalca telefona.

Pri iPhone in iPad nastavimo zaklepanje zaslona v »Settings«. Nadaljnji postopek je odvisen od modela iPhone oz. različice operacijskega sistema iOS.

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija