Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Zaklepanje zaslona mobilne naprave

Zaklepanje zaslona mobilne naprave je zelo pomembna zaščita, ki se ji ne smemo odreči na račun udobja oz. lenobe. Zelo pomembno je, da ne more vsak vstopiti v našo pametno napravo, kjer ima dostop do vseh naših profilov, računov, druažbnih omrežjih, e-pošte, slik, sporočil in podatkov. Kraja identitete je brez zaščitenega zaslona mobilne naprave mačji kašelj in velik problem za žrtev. 

Zaklepanje Androida

Eden izmed najlažjih načinov za varovanje Android naprave ja zaklepanje zaslona s PIN kodo, geslom ali vzorcem, vendar še vedno več kot polovica Android uporabnikov ostaja popolnoma nezaščitena. 

Dobra novica je, da je zaklepanje Android naprave zelo enostavno.  Najprej se prepričate, da je vaš pametni telefon posodobljen na najnovejšo različico programske opreme. Za zaklepanje zaslona kliknite »Nastavite« (Settings) , nato »Varnost« (Security) in »Zaklepanje zaslona« (Screen Lock).  Izbirate lahko med več možnostmi. Če želite najboljšo varnost za vaš zaslon, izberite PIN koda, zaklepanje z vzorcem ali pa geslom.

  • PIN koda

PIN koda je najenostavnejša izmed njih: izberite zaporedje števil dolgo od 4 do 16 znakov. To kodo boste morali vnesti vsakič, ko boste želeli uporabljati mobilni telefon.

  • GESLO

Geslo daje enako funkcionalnost, razlikuje pa se v tem, da koda za dostop poleg številk lahko vsebuje še črke in ločila. Zaradi tega je verjetno bolj varna, saj uporablja širši nabor znakov ali pa manj varna, če izberete geslo, ki ga je lahko uganiti ( na primer »geslo«). Zato je še posebej pomembno, da uporabite močno geslo. Za gesla do svoje pošte profilov, igre ne uporabljajte osebnih podatkov, kot so vaše ime, priimek, rojstni datum ...Premislite, katere druge podatke o vas ve širok krog ljudi: ime vašega psa/mačke/hrčka, vaša najljubša skupina ipd. - tudi to niso pametna gesla. Na sploh besede, ki jih najdete v slovarju, niso dobra gesla, boljša je kombinacija vsaj osmih znakov, ki naj vsebuje velike in male črke, pa tudi kakšno število ali ločilo.

  • VZOREC

Vzorec je relativno nov način zaklepanja, ki vključuje devet majhnih pik v kvadratu. Z vlečenjem prsta skozi vsaj štiri od devetih pik v določenem vrstnem redu, lahko nastavite vzorec, ki ga boste morali znova zarisati vsakič, ko boste želeli odkleniti mobilni telefon. Ta opcija je dokaj varna, čeprav lahko »risanje« vzorca postane nekoliko utrujajoče.

  • Še en način, kako nastaviti PIN zaklepanje

Obstaja še en način, kako nastaviti PIN zaklepanje na vaši Android napravi, ki deluje najboljše ravno v najslabšem primeru. Če aktivirate Android Device Manager, lahko PIN kodo za vašo napravo nastavite na daljavo. Če vam je kdo ukradel telefon, mu to teoretično prepreči dostop do vaših osebnih podatkov.

Še zadnja stvar, ki je ključnega pomena, je da poznate svoje geslo za Google. Če ga ne poznate, potem obnovite vaš račun in ga nastavite tako, da si ga boste zapomnili. To je pomembno, ker če kdaj pozabite PIN, geslo ali vzorec, se bo zaslon po določenem številu nepravilnih poskusov zaklenil in vaša edina možnost, da bi lahko dostopali do njega je ta, da uporabite geslo za Google (drugače boste morali telefon ponastaviti na tovarniške nastavitve, kar pa zbriše vse vaše podatke).

Zaklepanje iPhone

Za lastnike iPhonov je uradno na voljo le zaklepanje zaslona s 4-mestnim številčnim geslom. Nastavite ga v nastavitvah (Settings), kliknite Passcode (ali TouchID&Passcode). Nato izberite Turn Passcode On. Vnesite 4 številke, ki bodo služile kot vaša koda. Ponovno vnesite iste 4 številke, da potrdite svoje geslo. Izbirate lahko med možnostjo, da telefon zahteva kodo takoj, ko prenehate uporabljati telefon ali pa da se zaklene po največ eni uri. Slednja je sicer nekoliko »prijetnejša«, saj se izognete nenehnemu vnašanju gesla, vendar pa prva možnost zagotavlja največ zaščite.

Odločite se lahko tudi za možnost, ki po 10 napačnih vnosih kode sproži brisanje podatkov. To pomeni, da bo vsak, ki bo preizkušal gesla z različnimi številkami, ker bo hotel dostopati do vašega telefona, omejen na 10 poskusov.

Vir: TomsGuide, BlogKaspersky, Phandroid, Imore

Praktični napotki za najstnike: 

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.