Filtriranje vsebin na internetu

Ker mlajši otroci težje sami dobro presojajo ter preverjajo informacije, so lažje žrtve neprimernih ter nezakonitih vsebin ali celo dejanj na internetu. Skrb staršev je zato povsem utemeljena. Starši imajo na voljo kar nekaj tehničnih oblik zaščite, vendar je potrebno poudariti, da nobena tehnična zaščita ni 100% zanesljiva. Vemo tudi, da s starostjo otroci pridobijo tudi tiste spletne veščine, ki tehnično zaščito hitro zaobidejo.

Spletni filter je program, ki otrokom preprečuje dostop do neprimerne vsebine na spletu, kot so na primer pornografija, nasilne, sovražne in druge spletne strani s škodljivo vsebino. Filtri imajo po navadi vzpostavljen seznam ključnih besed in spletnih naslovov, ki jih blokirajo. Bolj napredni filtri lahko onemogočajo tudi dostop do klepetalnic, messengerjev, strani za nalaganje vsebin itn.

Razlogi ZA ...:

  • Filtri omogočijo otrokom zabavno brskanje po spletu, ne da bi namerno ali po naključju dostopali do zanje neustreznih vsebin.
  • Olajšajo nam delo, saj je potrebnega manj fizičnega nadzora staršev.
  • Na filter lahko računamo tudi, kadar otrok brska po spletu, ko nas ni zraven.

... in PROTI filtrom:

  • Noben filter ni 100 odstotno zanesljiv: lahko blokira strani, ki so popolnoma varne in koristne za otroke, lahko dopušča dostop do strani, ki za otroke niso primerne. Testiranje programov s strani Evropske komisije je pokazalo, da kljub namestitvi filtra, ostane 20-odstotna verjetnost, da otrok naleti na zanj neprimerne vsebine. Filtri so nezanesljivi predvsem pri vsebinah, ki spodbujajo k anoreksiji, samomoru in samopohabljanju. Prav tako so filtri nezanesljivi pri blokiranju vsebin, ki jih ustvarjajo sami uporabniki na straneh za socialno mreženje, v klepetalnicah, messengerjih, v forumih, blogih, komentarjih, videih ipd.)
  • Staršem daje lažen občutek, da je njihov otrok na spletu sedaj varen.
  • Starše lahko zapelje v občutek, da so za varnost otrok naredili vse in da je filter kot varuška, ki nadomešča nadzor starša. Seveda pa je poleg filtra še vedno potreben pogovor z otrokom o tem, kaj počne na spletu, kaj se mu tam dogaja itn.
  • Tehnično bolje podkovani otroci lahko filter prelisičijo.
  • Zelo verjetno je, da bo otrok slej ko prej do interneta dostopal tudi na drugih računalnikih, prek mobilnega telefona, na igralni konzoli, kjer vsebine ne bodo filtrirane. Zaenkrat je ponudba filtrov za mobilne telefone in igralne konzole še zelo omejena.

Predogledna sličica: by Krzysztof Szkurlatowski; 12frames.eu

Praktični napotki za starše: 

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija